Μάχη ενάντια στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες

Τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, επιβεβαιώνουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία. Στη μάχη κατά του κορονοϊού μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα διαθέτουν κενές ΜΕΘ, ενώ ζητούμενο παραμένει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Θετικό πρόσημο προσδίδει στην επιχείρηση ανάσχεσης της πανδημίας η αυξητική τάση στον αριθμό των εμβολιασμών.

Στο βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται 22 περιοχές -κυρίως με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη- και καθημερινά προστίθενται νέες. Τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες Covid έδωσαν, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά ότι εκεί απαιτείται προσωπικό. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ακόμα ο κ. Πλεύρης.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός. Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα γι αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση, είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους, ο κ. Πλεύρης έδωσε διευκρινίσεις «κατά της παραπαληροφόρησης», όπως είπε. Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί.

«Πιο επιθετικό το τέταρτο κύμα γιατί υπάρχει κοινωνική και οικονομική ζωή»

«Ακολουθεί δύσκολο δίμηνο αλλά υπάρχει ο πλήρης σχεδιασμός για να υπάρχει η βοήθεια που πρέπει. Αν είχαμε lockdown θα ήταν καλύτερα, αλλά αυτό έχει αποκλειστεί καθώς έχουμε εμβολιασμένους», είπε ο υπουργός Υγείας και συνοψίζοντας ανέφερε:

«Υπάρχουν πάνω από 2.000 απλές κλίνες και πλέον των 150 ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουμε κλίνες αλλά υπάρχει το θέμα του προσωπικού».

Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

 «Για να τελειώσει ο μύθος του διπλάσιου κόστους»

Τους γιατρούς του πληρώνουμε από μισθοδοσία του Δημοσίου.  Οι ιδιωτικές παίρνουν το κόστος που ισχύει και στο Δημόσιο Διαφορά είναι ότι το μισθολογικό κόστος θεωρείται επί 2.

«Το rapid test δεν είναι τιμωρητικό, είναι προστατευτικό»

Οι εμβολιασμένοι δεν παράγουν βαρειές νοσηλείες και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει και απαιτείται γρήγορη διάγνωση, άρα το test έχει να κάνει με αυτούς που είναι ευάλωττοι επιλέγοντας το μη εμβολιασμό, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Πλεύρης.

«Και άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους;»

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι και την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Επιτροπή, με ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα που «σίγουρα δεν θα επιβαρύνουν την κανονικότητα των εμβολιασμένων.  Η υποχρεωτικότητα, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει γενικευμένη, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70 – 73% . Όλα τα μέτρα προστασίας αφορούν τους ανεμβολίαστους γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και οι περιορισμοί θα εντείνονται ακόμη περισσότερο».

Μ. Θεμιστοκλέους: Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί κατά 200%

Οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει, αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση. Τα μέτρα αποδίδουν, τόνισε στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα για το ραντεβού της 3ης αναμνηστικής δόσης θα ανοίγει στους 5,5 μήνες.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται όμως και οι εμβολιασμοί και τα μέτρα αποδίδουν», σημείωσε επισημαίνοντας πως «οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ».

Για την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών,  ο κ. Θεμοστοκλέους ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον τότε θα δοθούν φύλλα πορείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το στοίχημα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τον ίδιο ρυθμό και εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα νέα μέτρα ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση», την οποία, όπως είπε, πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Γι αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson σημείωσε πως μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά από τον εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa, δηλαδή Pfizer και Μοderna.

Σε απλές κλίνες Covid  οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν το 75%, ενώ αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στις ΜΕΘ. Στις Εντατικές Μονάδες σε Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται συνολικά 166 ασθενείς οι 18 μόνον από αυτούς εμβολιασμένοι. Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα είναι 489. Ανεμβολίαστοι είναι οι 405. Ποσοστό (82.82%)

Έχασαν τη μάχη 22χρονος στο «Παπαγεωργίου», 40χρονος στο «Ιπποκράτειο»

Δύσκολή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους ιατρούς, που κάνουν πλέον λόγο για εφημερίες που θυμίζουν τον περσινό «μαύρο Νοέμβρη». Στη Θεσσαλονίκη δυο νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Πρόκειται για έναν 22χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» χθες το πρωί που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid-19 με παροχή οξυγόνου. Ένας ακόμα ασθενής 40 χρονών κατέληξε χθες το βράδυ στο «Ιπποκράτειο». Την ίδια ώρα αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό λειτουργεί από σήμερα το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και ήδη έχουν αρχίσει οι διακομιδές ασθενών με Covid. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Όλγα Νίκου, υπάρχει ένα βρέφος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενώ η εφημερία του «Ιπποκράτειου» σήμερα άνοιξε με τέσσερις διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας 

Τριψήφια τα κρούσματα στο νομό Καρδίτσας και πλέον υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών αναμένεται σήμερα να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ Covid με επτά κλίνες. Έξι ασθενείς είναι ήδη διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, ο ένας μάλιστα διανύει το πέμπτο 24ωρο. Ο νεότερος διασωληνωμένος ασθενής είναι 52 ετών.

Να σημειωθεί ότι διπλασιάστηκαν οι απλές κλίνες Covid από 30 σε 60 ενώ αναμένεται να βοηθήσουν και 13 γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας.

Νοσοκομείο Βόλου: Δύο θάνατοι από κορονοϊό σήμερα

Με δύο νεκρούς ξεκινάει ο σημερινός απολογισμός για το Νοσοκομείο του Βόλου -ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι έχασαν τη μάχη που έδιναν τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των θανάτων από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα 11 Νοεμβρίου, νωρίς το πρωί, έχει φτάσει τους 15. Σήμερα οι ασθενείς στις κλινικές κορονοϊού είναι 97, παραμένει γεμάτη η  ΜΕΘ Covid και οι εισαγωγές κατά τη διάρκεια της νύκτας ήταν 5.  Εν τω μεταξύ, ο καθημερινός αριθμός θανάτων στο νοσοκομείο του Βόλου, προβληματίζει εντόνως, κυρίως βλέποντας και τα πανελλαδικά δεδομένα, όταν οι θάνατοι είναι 70 πανελλαδικά και από αυτούς οι 6 σημειώθηκαν χθες στον Βόλο.

Οι εισαγωγές ασθενών σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν λιγότερες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει και εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, επεσήμανε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Χαυτούρας, συμπληρώνοντας ότι στις κλινικές Covid νοσηλεύονται 97 ασθενείς και 8 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι εισαγωγές κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πέντε.

Ο κ. Χαυτούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, είπε ότι «σήμερα περιμένουμε τις μετακινήσεις συναδέλφων γιατρών, οι οποίες σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έχουν υπογραφεί. Έγινε η  μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας Δομοκού  της Πνευμονολόγου, μετακίνηση την οποία περιμέναμε ένα χρόνο, ενώ αναμένονται μία παθολόγος και ένας πνευμονολόγος από Κ.Υ. Βόλου, καθώς και η ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς».

Τέλος, ο κ. Χαυτούρας έδωσε και την εικόνα ασθενών που νοσούν ελαφρά με κορονοϊό και έχουν μετακινηθεί προς ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στο Κέντρο Αποκατάστασης Κένταυρος πήγαν 26 ασθενείς και 10 στο Άνασσα, ενώ αναμένεται και η ενεργοποίηση των συμβάσεων και με τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια της Λάρισας.

Αυξητική η τάση και στην Πάτρα όπου η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακά διαχειρίσιμη. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Πάτρα, Αθανασία Σταμοπούλου, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αχαΐα είναι τριψήφιος.  Στα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής νοσηλεύονται 111 άτομα, 18 είναι στις ΜΕΘ και δυο στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου όπου έχει ανοίξει και μια τρίτη Κλινική Covid. Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» όλος ο δεύτερος όροφος της νέας πτέρυγας είναι Κλινική Covid.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος