Μ. Σχοινάς στο στούντιο του Πρώτου: Ιστορική η χθεσινή συμφωνία για τη Μετανάστευση μετά από δεκαετίες αποτυχιών στην ΕΕ (audio)

«Για μια ιστορική, πολύ μεγάλη συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο», η οποία επετεύχθη «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποτυχιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν,Μαργαρίτης Σχοινάς φιλοξενούμενος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Οι υπουργοί Εσωτερικών υιοθέτησαν την πρότασή μας για ένα νέο συνεκτικό σύμφωνο μετανάστευσης που θα φέρει και ισχυρά σύνορα αλλά και εγγυημένη αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Η πανίσχυρη Ευρώπη για την οποία συζητάμε, που έχει πετύχει τόσα, ακόμη μέχρι χτες το βράδυ τουλάχιστον δεν είχε μια ενιαία πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Είχαμε ένα patchwork, νομίζω στη Χαλκιδική, θα το λέγαμε “κουρελού” ρυθμίσεων νομοθετικών και άλλων, τα οποία γέννησαν όλες αυτές τις παθογένειες που είδαμε τα τελευταία χρόνια, την κατάσταση στη Μόρια, στον Έβρο, τα ναυάγια, όλες τις δυσκολίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τώρα πια έχουμε μια πολιτική συμφωνία που γεννάει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό σύμφωνο που ξεκινάει με την ισχυρή και συλλογική επιτήρηση των εξωτερικών μας συνόρων, συνεχίζεται με ευρωπαϊκές διαδικασίες επιμερισμού των βαρών του ασύλου, με πολύ ισχυρές συμφωνίες με τις τρίτες χώρες που μειώνουν τις ροές αλλά και τις αναγκάζουν να δέχονται επιστροφές όλων όσων δεν έχουν λόγο να είναι κάτω από την προστασία της Ευρώπης. Είναι όλα αυτά που προσπαθούσαμε να κάνουμε από τον Σεπτέμβριο του 2020. Ελπίζαμε ότι θα έρθει η μέρα της συμφωνίας και τελικά ήρθε χτες το βράδυ» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο μέντοράς του στην πολιτική, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε πει ότι “στο ευρωπαϊκό μας σπίτι πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα για να σταματήσει ο κόσμος να μπαίνει από τα παράθυρα”.

«Η ανάγκη να χτίσουμε μια οργανωμένη νόμιμη μετανάστευση είναι κάτι που είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Το πώς θα γίνει αυτό είναι απλό και δεν θα γίνει μόνο ως αντικείμενο διμερών συμφωνιών, γιατί αυτό ήδη γίνεται και εμείς το κάνουμε ως Ελλάδα, αλλά θα γίνει μέσα από αυτές τις εταιρικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και μερικών χωρών στην περίμετρό μας, κυρίως το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τυνησία, χώρες απ’ όπου δεχόμαστε μεταναστευτικές ροές, όπου θα κάνουμε μια αντιστοίχιση των αναγκών της αγοράς εργασίας της Ευρωπαϊκής με την προσφορά σε ειδικότητες σε αυτούς τους τομείς. Αυτό είναι μια ειλημμένη απόφαση. Θα το προχωρήσουμε. Θα παρουσιάσω τον Οκτώβριο ένα συνολικό πακέτο για το πώς θα διαρθρωθεί αυτή η νόμιμη μετανάστευση. Αλλά εδώ θέλω να πω κάτι το οποίο είναι σημαντικό, ότι δεν πρέπει να αφεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνη της στην πολιτική αντιστήριξη αυτού του εγχειρήματος. Χρειαζόμαστε πολιτική υποστήριξη και από τις πρωτεύουσες και από την κοινωνία. Οι Ευρωπαίοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήμασταν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις αρχές αυτού του αιώνα είμαστε το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 2050 θα είμαστε το 5%. Η δημογραφία είναι δραματική και πιέζει αν όχι εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για λύσεις όχι μόνο στην αγορά εργασίας, στη χρηματοδότηση των συντάξεων, των κοινωνικών μας κατακτήσεων, του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Χωρίς τέτοιου είδους αποφάσεις δεν θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς ερωτήθηκε σχετικά με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο αλλά και για την τροπολογία που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης. «Είμαι κατά των υπεραπλοποιημένων λύσεων και τον δογματισμών, που τάχα μου υπάρχει μία λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πολύ πιο σύνθετο. Είμαστε υπέρ ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έχουμε αποδείξει στην πράξη της τήρησης της συλλογικής επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Αυτό το πετυχαίνουμε ήδη με τη μαζική παρουσία της Frontex στην εξωτερική περίμετρο για χρόνια. Αίτημα ελληνικό ήταν να φυλάγονται τα σύνορά μας από την Ευρώπη. Ήταν συγκινητικό να βλέπεις στα γεγονότα του Έβρου να βγαίνουν οι χωρικοί από τα σπίτια τους και να χειροκροτούν ενθουσιωδώς τις δυνάμεις της Frontex που αναπτύσσονταν δίπλα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία εκείνο τον κολασμένο Φεβρουάριο του 2020. Τώρα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι θέμα υψίστης χρηματοδοτικής προτεραιότητας για την Ευρώπη. Δηλαδή, χρηματοδοτούμε οτιδήποτε προάγει την επαρκή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, εξοπλισμούς, κάμερες, δορυφόρους, περιφερειακά κέντρα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, οχήματα, υποδομές. Δεν χρηματοδοτούμε όμως τσιμέντο, πέτρα και συρματόπλεγμα. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι τα φυσικά εμπόδια πρέπει να είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών να τα αναπτύξουν. Αλλά, όταν η Ευρώπη πληρώνει όλα τα υπόλοιπα, απελευθερώνουμε δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις να εκτιμήσουν εκείνες το πώς θα χτίσουν φράχτες ή μη φράχτες. Υπάρχει λοιπόν μια τοξικότητα και ένας τοτεμισμός σε αυτή τη συζήτηση για τους φράχτες, ο οποίος πρέπει να μπει σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και νομίζω ότι είναι σωστή η προσέγγιση και μάλιστα ήταν αυτό που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε ένα από τα πρόσφατα Ευρωπαϊκό συμβούλια ομόφωνα αποφάσισαν» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε ακόμα πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στα άκρα του πολιτικού εύρους που ερμηνεύουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής αυθαίρετα ως μια εκδοχή του δικού τους άκρου.

«Δηλαδή, η ακροδεξιά θέλει να πει ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι κλειστά σύνορα, η απόρριψη του διαφορετικού ή οι λαϊκιστές της Αριστεράς θέλουν ακριβώς το αντίθετο. Η ερμηνεία λοιπόν, η ακραία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, είναι ο βασικός μας εχθρός και η πολιτική μας έγνοια είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις αρνητικές αντιλήψεις, τον λαϊκισμό, το φτηνό λαϊκισμό των εύκολων λύσεων και να τοποθετήσουμε τις δράσεις μας στα μέσα, στο κέντρο, στην καρδιά του εύρους αυτού του ευρωπαϊκού κέντρου ζωής με πολιτικές που λύνουν προβλήματα για όλο τον κόσμο. Και νομίζω ότι το πετυχαίνουν. Ξαναλέω, η χτεσινή ιστορική συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, Μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις αυτής της επιτροπής, νομίζω δίνει και τον τόνο του τι θέλουμε να πετύχουμε» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Όσο αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία, ζούμε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου πολιτικού.

«Μετά την μεταπολίτευση είχαμε τρεις κύκλους. Ο πρώτος ήταν ο κύκλος της κατοχύρωσης της θεσμικής, μιας δυτικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ένταξη στην ΕΟΚ, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Ο δεύτερος κύκλος ήταν ο κύκλος της ανακατανομής του εισοδήματος με τα 20 χρόνια, 1981-2001, όπου έγιναν όπως γίνανε οι αναδιανεμητικές πολιτικές. Ο τρίτος κύκλος ήταν ο κύκλος της κρίσης όπου μας βόλευε να την αποδίδουμε σε εξωγενείς παράγοντες αλλά ας μη γελιόμαστε, η κρίση ήταν εν πολλοίς και ενδογενής που επιδεινώθηκε από την εσωτερική κατάσταση. Και τώρα σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο μπαίνουμε πια χωρίς καμία αμφιβολία στον τέταρτο κύκλο όπου προέχει η διαχειριστική επάρκεια, η ικανότητα παροχής και προαγωγής λύσεων που λύνουν τα προβλήματα του κόσμου, η ανάγκη για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που μας λείπουν ακόμα και μας λείπουν σε τρεις τομείς την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και το κράτος. Και πιστεύω ότι και το αποτέλεσμα, το εκλογικό αλλά και ο τόνος της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει ουσιαστικά ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στην εποχή της ενηλικίωσης και ότι περνάμε πια σε μια διαφορετική φάση, ίσως λιγότερης ιδεολογίας αλλά περισσότερης έμφασης και προσοχής στα προβλήματα και πώς θα τα διαχειριστούμε με επάρκεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια» επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Μιλώντας για το νέο κεφάλαιο στην ελληνική πολιτική, αναφέρθηκε και στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην τουρκική πολιτική σκηνή, την οποία, όπως ανέφερε, παρακολουθεί η ΕΕ με πολύ ενδιαφέρον.

Σημείωσε πως το νέο κεφάλαιο στην τουρκική πολιτική, βρίσκεται στο ίδιο βιβλίο, «το Ερντογανικό», αλλά είναι ένα κεφάλαιο το οποίο έχει κάποια ποιοτικά στοιχεία σημαντικά».

«Καταρχήν, ότι σε κρίσιμα υπουργεία απομακρύνθηκαν άνθρωποι οι οποίοι παρ’ όλες τις σχέσεις της υποτιθέμενης προσέγγισης με τη Δύση, ουσιαστικά δυναμίτισαν τη σχέση με τη Δύση. Και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ δεν δούλεψαν για τη Δύση Σε διαφορετικές φάσεις σχεδίασαν μια σύγκρουση με τη Δύση. Νομίζω ότι υπάρχει μια διάθεση στις Βρυξέλλες να ερμηνευθεί γιατί αλλάχθηκαν και οι τρεις αυτοί οι απελθόντες με τους τρεις καινούργιους υπουργούς και υπάρχουν κάποιες φωνές οι οποίες συνδέουν αυτές τις αλλαγές με μια στροφή προς τον ρεαλισμό, την πραγματικότητα, την επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη και οι δημόσιες δηλώσεις και η συνεχιζόμενη κάλμα στο Αιγαίο. Όλα αυτά είναι καλά στοιχεία αλλά στην πολιτική, οι επιταγές εξοφλούνται στο Ταμείο, όχι τη στιγμή της έκδοσης. Πρέπει να δούμε λίγο πώς θα πάει αυτό το νέο σύστημα. Χρειαζόμαστε την Τουρκία κυρίως στο μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του τζιχαντισμού. Χρειαζόμαστε στην Τουρκία σαν ενδιάμεσο φορέα που σταθεροποιεί τις ροές από το Αφγανιστάν και το Ιράν. Έχουμε πολλά πεδία συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά αυτό θα το ξέρουμε μόνο αν το νέο σύστημα δουλέψει μαζί μας, όχι εναντίον μας» σχολίασε ο κ. Σχοινάς.

Ερωτηθείς σχετικά με τις Ευρωεκλογές και το κατά πόσο θα έπρεπε να εκλέγονται οι εκπρόσωποι της χώρας μας με λίστα, ύστερα και από τις υποθέσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών που έχουν ζητήματα με τη Δικαιοσύνη, ο κ. Σχοινάς, απάντησε πως «το θέμα σταυρός ή λίστα είναι μια συζήτηση θεολογικού περιεχομένου». «Εγώ έχω εκλεγεί με λίστα, αλλά υπάρχουν και πολλοί ευρωβουλευτές που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά που έχουν εκλεγεί με σταυρό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άσπρο μαύρο. Δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα για τις ευρωεκλογές. Η Κύπρος έχει σταυρό προτίμησης στις εκλογές. Η Φινλανδία επίσης» προσέθεσε.

«Για το θέμα των ασυλιών, των δυσκολιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγαίνει σαφέστατα τραυματισμένο από όλες αυτές τις υποθέσεις. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αλλά νομίζω ότι και η Ευρώπη βγαίνει τραυματισμένη γιατί ο κόσμος δεν διακρίνει μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λέει, Βρυξέλλες, Ευρώπη, κανονίστε τα του οίκου σας, βάλτε τάξη στο σπίτι σας και έχει δίκιο ο κόσμος. Και πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ακόμα ένα χρόνο, είμαστε ακριβώς ένα χρόνο πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 24, πρέπει να ξαναγίνει το σπίτι της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Όταν οι Ευρωπαίοι πάνε να ψηφίσουν του χρόνου, πρέπει να ξέρουν ότι το σπίτι έχει καθαριστεί, ότι όλες οι ατέλειες και οι παθογένειες που οδήγησαν σε αυτά τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, ότι έχουν αποδοθεί ευθύνες. Αυτό νομίζω είναι κρίσιμο» συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.

Όσο αφορά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε, πως στα πολλά χρόνια που συμμετέχει στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών αποφάσεων δεν έχει υπάρξει θέμα στο παρελθόν που να έχει τύχει μεγαλύτερης ομοφωνίας, συμφωνίας από ό,τι την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή. «Κάναμε πράγματα χωρίς προηγούμενο στα πλαίσια αυτού του πολέμου. Καταρχήν δεχτήκαμε 7 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες και τους δώσαμε άμεση και χωρίς καμία αίρεση πρόσβαση στα συστήματα υγείας, παιδείας, αγοράς εργασίας. Αγοράσαμε με τα λεφτά του Ευρωπαίου φορολογούμενου όπλα για μια τρίτη χώρα. Ποιος θα μας το’ λεγε ότι η Ευρώπη θα αγόραζε όπλα για ένα τρίτο κράτος. Έχουμε έντεκα πακέτα κυρώσεων που δαγκώνουν πραγματικά τον εισβολέα και τον έχουν αποκόψει από πολλές τεχνολογικές, βιομηχανικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Ξαναχτίσουμε την ενεργειακή μας πολιτική με όρους αυτονομίας, χωρίς να δικαιωθούν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η Ευρώπη θα κρυώσει ή θα μπει στα σκοτάδια. Όλα αυτά λοιπόν είναι συλλογικές ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Ελπίζουμε ότι ο πόλεμος δεν θα κρατήσει πολύ γιατί αποδείχθηκε ότι σε τέτοιου είδους συγκρούσεις ο αμυνόμενος όχι απλώς έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά το δίκιο γεννάει και τη νίκη. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί και τώρα» είπε καταλήγοντας ο κ. Σχοινάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος