Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» συνεχίζεται και ο Σεπτέμβριος θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό των εφήβων και τις επόμενες ημέρες ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης ενώ από σήμερα ξεκινά η δωρεάν διάθεση δύο self tests από τα φαρμακεία της χώρας, για τους ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από διακοπές στο πλαίσιο της ισχυρής σύστασης του υπουργείου υγείας για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Ο νέος στόχος για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας είναι, στο τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν ένα εκατομμύριο επιπλέον ανοσοποιημένοι, αριθμός που είναι εφικτός να κατακτηθεί. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, επανέλαβε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

«Όσοι τεθούν σε αναστολή και εμβολιαστούν στη συνέχεια, όταν επιστρέψουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις. Οι ανάγκες του συστήματος υγείας θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε άλλες θέσεις εντός του συστήματος υγείας» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, το επόμενο διάστημα, ενώ υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην απειλή είναι ο εμβολιασμός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές: «Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο… Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία».

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης στους γονείς εφήβων ηλικίας 12 με 17 ετών, για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων.

Μέσα σε 15 ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 210.000 νέα ραντεβού με τους νέους ηλικίας 18-25 ετών να πρωτοστατούν.

‘Οπως ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης «αναμένεται να δούμε και εμείς εδώ μια αρκετά μεγάλη αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών στα παιδιά και ήδη έχουμε δει τους τελευταίους δύο μήνες μια μικρή αύξηση και στις νοσηλείες και στα κρούσματα».

Τα self tests για όλους τους μαθητές θα είναι δωρεάν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τέσσερις αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα με τις οποίες ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Οι τέσσερις προσωρινές διαταγές αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα).

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, Σοφία Πατραμάνη, Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος