Κορονοϊός: Νεκροί τρεις νέοι σε ένα 24ωρο – Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκαλούν ανησυχία στις Αρχές. Μέσα σε ένα 24ωρο πέθαναν τρεις νέοι, ηλικίας κάτω των 40. Και οι τρεις δεν είχαν εμβολιαστεί. Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σπεύδουν να συνδράμουν στους εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω και της επιδείνωσης του καιρού. Το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Τρεις νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 18 ως 39 ετών έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας γνωστοποίησε τον θάνατο ενός άνδρα 28 ετών στην Κομοτηνή, μετά τον θάνατο ενός 29χρονου στα Τρίκαλα και κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να επικοινωνεί με τους γιατρούς και το υπουργείο.

«Χάσαμε 28χρονο από κορονοϊό στη Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε!(…) Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας» ανέφερε η Μίνα Γκάγκα.

«Επειδή είναι νέοι σε ηλικία πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν στο σπίτι, θα πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στο νοσοκομείο και να αντιμετωπίζονται» σημείωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες συνεχίστηκε και το τελευταίο 24ωρο. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 1.712 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 147.318 τεστ και 27 θανάτους, ενώ 357 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 332 νέες μολύνσεις, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 265 νέα κρούσματα. Ανησυχία επικρατεί και στη Λάρισα όπου καταγράφηκαν 126 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Στη Θεσσαλία κινητή μονάδα εμβολιασμού για άλλη μία ημέρα επισκέφθηκε απομακρυσμένες περιοχές.

Στη στάση της Εκκλησίας και των κληρικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας επέφερε και αντιδράσεις, μέσα από τις οποίες φάνηκε ένα έλλειμμα σε κάποιους σχετικά με το τι είναι συνοδικό σύστημα, τι σημαίνει υπακοή στον επίσκοπο και σε τι συνίσταται η ευθύνη του επισκόπου».

Κι ενώ αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5 ως 11 ετών, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα, έρευνα του CDC στις ΗΠΑ έδειξε πως στα σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας ο κίνδυνος για εξάπλωση της Covid-19 ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε εκείνα που υποχρεώνουν τους μαθητές να φορούν μάσκα.

Με το self test της Παρασκευής στα σχολεία οι μαθητές τη Δευτέρα

Στην Αττική και όσες περιοχές τα σχολεία ήταν κλειστά την Παρασκευή, οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν τη Δευτέρα με βεβαίωση αρνητικού self test, που θα έπρεπε να είχαν κάνει την προηγούμενη Πέμπτη.

Άρα όσοι δεν έκαναν self test την Πέμπτη για την Παρασκευή, θα πρέπει να το κάνουν έως το πρωί της Δευτέρας.

Το βράδυ της Δευτέρας θα γίνει κανονικά το self test για την Τρίτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται και να δηλώνονται μέχρι και 24 ώρες πριν από κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ανεξαρτήτως αν υπάρχει εκτάκτως αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όπως έγινε την περασμένη Πέμπτη λόγω κακοκαιρίας.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος