Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες μικρές αναζωπυρώσεις – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Συνεχίζεται η προσπάθεια από τις δυνάμεις πυρόσβεσης στη Βαρυμπόμπη, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς νωρίτερα σε ενημέρωση.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκατάσταση του ρεύματος, της υδροδότησης και των επικοινωνιών.

Στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, μετέβησαν το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

Ενημερώνοντας το πρωί για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι “ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, ωστόσο -όπως είπε- η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα και στα τέσσερα μέτωπα απέφερε καρπούς. Το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα μέτωπο ενεργό, είπε και προσέθεσε: “υπάρχει πολλή δουλειά στις ρεματιές. Όλοι οι εμπλεκόμενοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Κατά τη νύχτα έγιναν κι άλλες απομακρύνσεις και εκκενώσεις Το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, υπήρχε άπνοια και υγρασία και με τη δουλειά από τα πεζοπόρα μειώθηκαν τα μέτωπα. Τώρα το βάρος περνά στα εναέρια μέσα για να κλείσουν τα μέτωπα ώστε να πάμε σε μια οριοθέτηση της κατάστασης”, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Τα πράγματα είναι καλύτερα και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να την ελέγξουμε και να μην υπάρξει αναζωπύρωση, πριν από το μεσημέρι που αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης. Οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες και όταν μπορέσουμε να μπούμε μέσα στα καμένα θα δούμε το ακριβές μέγεθος της καταστροφής. Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι όσοι πολίτες έχουν πάθει ζημιές στα σπίτια τους θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο δήμο ενώ όσοι έχουν επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην Περιφέρεια.

Τους επτά πολίτες που νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επι της οδού Ανοίξεως, ενώ είχαν εκκενωθεί τις προηγούμενες ώρες οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, Φλόγα και Ανω Βαρυμπόμπη, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό.

Μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη στις 3:30 τα ξημερώματα μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.
Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες μικρές αναζωπυρώσεις – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINSSI)

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι δεκάδες και διάσπαρτες. Αργά το βράδυ της Τρίτης, στις φλόγες παραδόθηκε και εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς.

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της.

Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες μικρές αναζωπυρώσεις – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. .Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Άννα Ευθυμίου, ανέφερε ότι χθες απεγκλωβίστηκαν πάνω από 300 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αναφορά για εγκλωβισμένους, ενώ αστυνομικοί -όπως είπε- κάνουν περιπολίες στις καμένες περιοχές για τη φύλαξη των περιουσιών. Επίσης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος