Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί – Με sms η ενημέρωση για τα χαμένα ραντεβού

Σε αγώνα δρόμου ώστε να μη χαθεί καμία δόση εμβολίου λόγω της «Μήδειας» προχώρησαν οι υγειονομικές αρχές.

Από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι εμβολιασμοί στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα έγιναν κανονικά και μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν φθάσει τις 25.137.

Όλα τα χαμένα ραντεβού θα επαναπρογραμματιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Όσοι είχαν ραντεβού στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, όπως επίσης όσοι εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ηλικίας 60-64 ετών, θα κάνουν το εμβόλιο από την ερχόμενη Δευτέρα ως Παρασκευή.

Τρεις ημέρες πριν τον εμβολιασμό θα λάβουν sms με ημερομηνία και ώρα.

Όσοι είναι άνω των 75 ετών και είχαν ραντεβού, αυτό θα επαναπρογραμματιστεί για την Κυριακή 21/2.

Νέες κλίνες για να αντέξουν οι ΜΕΘ

Νέα αύξηση είχαμε την Τετάρτη στον αριθμό των διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 755 νέα κρούσματα, 313 διασωληνωμένους και 13 θανάτους από την Covid-19.

Ασφυκτική γίνεται πλέον η πίεση στις ΜΕΘ, ιδιαίτερα της Αττικής. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 656 κλίνες ΜΕΘ Covid και είναι κατειλημμένες οι 451.

Στην Αττική από τις 240 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες οι 204.

Το υπουργείο Υγείας αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο για επιπλέον κλίνες μέσω της συμφωνίας με ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να νοσηλευθούν ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Παράλληλα, θα μετατραπούν μονάδες σε δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ Covid.

Σύμφωνα με έγγραφο της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας, στο νοσοκομείο «Αττικόν» θα δημιουργηθούν 10 κλίνες ΜΕΘ Covid και στο “Θριάσιο” άλλες 5.

Προβληματισμό στους επιδημιολόγους προκαλεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Κάλυμνο και τα Ιωάννινα που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» και «κόκκινο» αντίστοιχα.
Αποφάσεις για πιο αυστηρά μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων την Παρασκευή.

Επιπλέον 200 εκατ. δόσεις εμβολίων από τη Pfizer

Εκατοντάδες εκατομμύρια νέες δόσεις εμβολίων εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν συμφωνιών με τις εταιρείες Pfizer και Moderna. Η συμφωνία με τη Moderna προβλέπει 150 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις φέτος -πέραν των 160 εκατομμυρίων του προηγούμενου συμβολαίου- με την επιλογή αγοράς ακόμη 150 εκατομμυρίων δόσεων το 2022.

«Η Κομισιόν ενέκρινε δεύτερο συμβόλαιο με τη Moderna για την αγορά 300 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19. Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.

Εν τω μεταξύ, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τη Pfizer για την αγορά ακόμη 200 εκατομμυρίων δόσεων. Η Ευρώπη είχε ήδη προηγούμενη συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις με επιλογή παραγγελίας άλλων 100.

Προβληματισμό προκαλούν την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού New Scientist, οι ενδείξεις ότι δύο νέα στελέχη του ιού, το βρετανικό και το αποκαλούμενο «στέλεχος της Καλιφόρνιας» έχουν συνδυάσει τα γονιδιώματά τους δημιουργώντας ένα νέο έντονα μεταλλαγμένο υβρίδιο. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει ωστόσο ακόμη επιβεβαιωθεί.

Στη Βρετανία, η εταιρεία AstraZeneca ξεκίνησε δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους 12 έως 17 ετών.

Εάν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης είναι ικανοποιητικά, η δοκιμή θα επεκταθεί και σε παιδιά από 6 έως 11 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ1,
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος