Συνεχίζεται το ράλι τιμών στην Ενέργεια – Πολιτική αντιπαράθεση

Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που φέρνουν ταχυπαλμία, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν εμφάνιζαν την επιπλέον χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους μηνιαίους λογαριασμούς: 3.038 ευρώ για κατανάλωση 8.900 κιλοβατωρών που δεν είχαν τιμολογηθεί στην ώρα τους.

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης από εργατικά σωματεία και οργανώσεις συνταξιούχων, το κεντρικό αίτημα ήταν να τεθεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας.

Μόνο τον Μάρτιο, η ρήτρα αναπροσαρμογής που κλήθηκαν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου, ήταν 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Είναι η έξτρα χρέωση που ενεργοποιείται όταν η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος ξεπερνά το εύρος τιμής που έχουν προβλέψει στα συμβόλαια οι πάροχοι, δηλαδή τα 50 με 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για την Τρίτη 5 Απριλίου, η μεγαβατώρα έφτασε τα 278, 08 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή τιμή ορίζεται από την ακριβότερη προσφορά που θα μπει στο δίκτυο και όλοι οι παραγωγοί αποζημιώνονται με αυτήν ανεξαρτήτως κόστους παραγωγής

Στις διεθνείς αγορές το φυσικό αέριο έφτασε τα 109 ευρώ και το πετρέλαιο τα 106,3 δολάρια το βαρέλι. Στην αντλία, η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης με 15 λεπτά το λίτρο είναι πλέον εμφανής, αν και πολλά είναι τα πρατήρια που δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί καύσιμα με τις νέες τιμές.

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να καταγράφεται στο 7%, ιδίως σε είδη που εισάγονται από Ουκρανία και Ρωσία, ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την δήλωση των αποθεμάτων σιτηρών, αλεύρων και φυτικών ελαίων.

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ. Πόροι που εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες δήμων σχολείων και νοσοκομείων.

Παράλληλα, όμως, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια πρόσθετων παρεμβάσεων όπως την μεγαλύτερη επιδότηση του ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Εφεδρείες στήριξης

Στρατηγική εφεδρειών στο κυβερνητικό οπλοστάσιο για τη στήριξη της κοινωνίας και, κυρίως, των πλέον ευάλωτων για όσο διάστημα διαρκέσει η αρνητική αντανάκλαση στην οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Βραχυπρόθεσμα, θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε το αυξημένο κόστος, αλλά στο τέλος της ημέρας η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται όλο και πιο σημαντική, όχι μόνο από κλιματικής άποψης, αλλά και από γεωπολιτικής. Χρειάζεται να είμαστε περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Στο γαϊτανάκι της πολιτικής κόντρας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης προστίθενται νέα επεισόδια. Στη συνάντηση του με εργαζόμενους του ΟΑΕΔ ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τη χειρότερη στο χειρότερο timing, διαλύοντας, όπως είπε, τις εργασιακές σχέσεις και με την πρόβλεψη στο ν/σ του κ. Χατζηδάκη ότι τιμωρεί με διαγραφή τους άνεργους από τα μητρώα του Οργανισμού.

«Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση με πολύ άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία, μία περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μία προσπάθεια του κράτους να μπορέσει να συγκρατήσει αυτήν την τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων και βεβαίως τις αναταράξεις που θα έχουμε από τις επιπτώσεις και του πολέμου αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού στον κόσμο της εργασίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ποιους άραγε υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας; Τους καταχραστές που μόνοι τους δήλωναν εισόδημα 50.000 και 100.000 ευρώ ετησίως, αλλά ήθελαν να είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ; Τους απατεώνες; Όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας για να αποκομίζουν συγκεκριμένες προσόδους εις βάρος των πραγματικών ανέργων;», απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

Να χρηματοδοτηθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών της εταιρειών ενέργειας μέτρα-ασπίδα για την κοινωνία πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η χώρα μας και η κυβέρνηση, πρέπει άμεσα να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι τα χρήματα που έχει πάρει από τον μη προϋπολογισμένο ΦΠΑ λόγω των ανατιμήσεων. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εξακολουθούμε να έχουμε εφεδρείες και θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως των πιο ευάλωτων, όσο χρειαστεί, εξαντλώντας κάθε εργαλείο και κάθε διαθέσιμο ευρώ, για όσο διαρκεί αυτή η κρίση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης ενάντια στην ακρίβεια θα δώσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες προσπαθούν να χωρέσουν τα έξοδα που αυξάνονται στους καθηλωμένους μισθούς. Τα λεγόμενα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης αποτελούν εμπαιγμό για τον λαό», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην συνεχίσει το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης», τονίζει η Ελληνική Λύση.

«Το ΜέΡΑ25 καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στην μεγάλη απεργία της Τετάρτης. Απέναντι στην ακρίβεια και τον πόλεμο, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μια ακόμα δικαιολογία», λέει το ΜέΡΑ25.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα καθησυχασμού για την επάρκεια των τροφίμων, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα είναι εντατικοί.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος