ertnews.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (video)

26/06 14:02
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (video)

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η σημερινή και με εκδηλώσεις υπενθυμίζονται οι σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος της εξάρτησης από ουσίες. Συνολικά περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν ναρκωτικά κάθε χρόνο, με την κάνναβη   ως πιο διαδεδομένη με 188 εκατομμύρια χρήστες. Τα οπιοειδή καταναλώνονται από 53,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ελλάδα: Το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση  

Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους.

Όσο αφορά την κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.

18,1 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να καταναλώνουν κοκαΐνη, κυρίως στις ΗΠΑ όπου το 2,1% του ενήλικου πληθυσμού κάνει χρήση του ναρκωτικού αυτού.

Tο Γραφείο του ΟΗΕ UNODC για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος  στην ετήσια έκθεσή του καταγγέλλει «τη μείωση των προσπαθειών εξάλειψης, στην Κολομβία, όπου παράγεται περίπου το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως και οι φυτείες κόκας αυξήθηκαν κατά 17% το 2017, ως συνέπεια και της ειρηνευτικής συνθήκης που επέτρεψε στις εγκληματικές οργανώσεις να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλεγχαν οι αντάρτες.

Συνολικά περίπου 585.000 θάνατοι που συνδέονταν με τα ναρκωτικά καταγράφηκαν το 2017 παγκοσμίως, έναντι 450.000 το 2015.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση οπιοειδών αυξήθηκε κατά 13% και ξεπέρασε τους 47.000 το 2017, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται κυρίως η δημοτικότητα της φεντανόλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωΐνη και το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί εύκολα με συνταγή γιατρού.

Παράλληλα αυξάνεται και η χρήση του τραμαντόλ στην Αφρική, όπου οι κατασχέσεις αυτού του αναλγητικού έχουν δωδεκαπλασιαστεί σε διάστημα επτά ετών για να φτάσουν τους 125 τόνους.

“Δεν με φοβίζει τίποτα πια”

Ο 32χρονος Ρόμπερτ, βρήκε το δρόμο της απεξάρτησης, μέσα από τις φυλακές, ο πρώτος μαζί με τον 46χρονο Βαλάντη, που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” μέσα στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών. Ωστόσο, είναι και οι πρώτοι που επειδή έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, θα φύγουν από τον χώρο του ΚΕΘΕΑ που είναι μέσα στις φυλακές και θα επιστρέψουν στα κελιά με τους άλλους κρατούμενους.

“Πλέον, δεν με φοβίζει τίποτα. Έχω πάρει τόση δύναμη μέσα από το πρόγραμμα” λέει αναφερόμενος στην επιστροφή του στα άλλα κελιά των φυλακών, εκτιμώντας μάλιστα ότι “πιο πολλές πιθανότητες έχει να απεξαρτηθεί κάποιος που παρακολουθεί το πρόγραμμα μέσα στις φυλακές, παρά έξω”.

Για τον 46χρονο Βαλάντη που από 14 χρόνων κάνει χρήση ουσιών, η χαρά είναι μεγαλύτερη γιατί μαζί του χαίρονται και τα τρία του παιδιά τα οποία “ ανυπομονούν να βγω και να κάνουμε μαζί πράγματα”.
“Δε φοβάμαι να φύγω από τον χώρο της Κοινότητας και να ξαναγυρίσω στη φυλακή για να εκτίσω το υπόλοιπο της ποινής μου. Αν μιλάμε για σωφρονισμό, έτσι θα έπρεπε να είναι . Έχω πάρει πλέον πολλά δυνατά “ όπλα”, προσθέτει.

“Στάσου πλάι τους και όχι μόνο σήμερα”

“ Στάσου πλάι μου” θα προτρέψουν σήμερα τους Θεσσαλονικείς μέλη του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Από τις 19:30 ως τις 23:00, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ “Ιθάκη” (Θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες), το ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” (Πρόγραμμα για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών) και το ΚΕΘΕΑ “Ανάδυση” (πρόγραμμα για έφηβους και νέους ενήλικες) στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Προτάσεων για τα Ναρκωτικά του ΑΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης με συναυλίες και εκθέσεις.

ΚΙΝΑΛ: «Ενώνουμε δυνάμεις για μια κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις» 

«Προτεραιότητα δίνουμε στα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης για την προστασία της νέας γενιάς από κάθε είδους εξαρτήσεις, αλλά και την προστασία ευπαθών ομάδων και δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία για οροθετικούς και χρήστες» αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

«Πέρα από όλα αυτά, δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα και σημασία στη διαδικασία ενσωμάτωσης, γιατί όλοι είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, γιατί τα θέματα αυτά είναι διακομματικής συνεννόησης και θα πράξουμε τα δέοντα για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις νόμου αμέσως μετά τις εκλογές» επισημαίνει η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ:Το επόμενο κυβερνητικό βήμα που ετοιμάζουν είναι “πρόγραμμα ναλοξόνης στο σπίτι”

«Μπροστά στις εκλογές της 7ης του Ιούλη, η καθαρή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κριτήριο ψήφου για τον λαό και τη νεολαία. Με σύνθημα “ζωή ολόκληρη – όχι με δόσεις” διαβεβαιώνουμε ότι θα δώσουμε αποφασιστικό αγώνα, για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία μας ολόκληρη ζωή σήμερα και μια άλλη κοινωνία αύριο, που δεν χωρά ναρκωτικά και ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών μας βρίσκει μπροστά σε άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για τον λαό και τη νεολαία, την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, κλπ), μεθοδεύει νομοθετικά και ιδεολογικά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την αθώωση της χρήσης» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

«Αυτή η πολιτική είναι που: Αθωώνει την κάνναβη ως ναρκωτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η χρήση της, να μειώνεται διαρκώς η ηλικία πρώτης επαφής ειδικά των μαθητών με την κάνναβη, να αυξάνεται η εξάρτηση νέων ανθρώπων από αυτήν και ο Δείκτης Αίτησης Θεραπείας με κύρια ουσία εξάρτησης την κάνναβη στη χώρα μας σήμερα να είναι στο 46% από 25% που ήταν την προηγούμενη 5ετία.

      • Συνεχίζει να ενισχύει ως κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) τα οποία ήδη σε αρκετές χώρες της ΕΕ είναι η κύρια ουσία εξάρτησης για την οποία οι χρήστες ζητούν θεραπεία και ήδη σε 5 χώρες της ΕΕ οι θάνατοι από υποκατάστατα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από ηρωίνη. Τα “πολυδιαφημιζόμενα” προγράμματα υποκατάστασης που τάχα θα έλυναν το πρόβλημα, ασφαλώς δεν το έλυσαν και πάνω στην αποτυχία τους, διαφημίζουν ως λύση τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ)
      • Με κλιμακούμενο τρόπο προωθεί το συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και μέσα από τους ΧΕΧ που ουσιαστικά γκετοποιούν τους χρήστες, μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία, ενθαρρύνουν τη χρήση και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή για τη διάδοση των ναρκωτικών. Το επόμενο κυβερνητικό βήμα που ετοιμάζουν είναι “πρόγραμμα ναλοξόνης στο σπίτι”, δηλαδή να εκπαιδευτεί ο χρήστης και η οικογένεια του για χρήση στο σπίτι με ειδικές συσκευασίες της ουσίας που θα παρέχει το κράτος» επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Στοιχεία από την Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη (55,4 εκατομμύρια άνδρες και 36,1 εκατομμύρια γυναίκες).

    12,4 εκατομμύρια άνδρες και 5,7 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση κοκαΐνης, 9,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,6 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση MDMA και 8,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,1 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση αμφεταμινών.

    Τα επίπεδα χρήσης κάνναβης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και κυμαίνονται από περίπου 4% των ενηλίκων στη Μάλτα έως 45% στη Γαλλία.

    Εκτιμάται ότι 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%).

Σαν σήμερα το 1996

Η 37χρονη Ιρλανδέζα δημοσιογράφος Veronica Guerin, γνωστή για τα άρθρα της κατά των παγκόσμιων καρτέλ των ναρκωτικών δολοφονήθηκε, από μέλη συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος. Η έρευνα για το θάνατο της είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 150 άλλες συλλήψεις και καταδίκες, καθώς και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων. Η εγκληματικότητα που σχετίζεται με ναρκωτικά στην Ιρλανδία μειώθηκε κατά 15% τους επόμενους 12 μήνες.

https://twitter.com/OnThisDayShe/status/1143778741442793472

Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Ελπίδα Κουτσογιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version