Βίλια, Κάρυστος μετά τη φωτιά – Εμπρησμούς καταγγέλλουν οι κάτοικοι που μετρούν τις πληγές (video)

Κανένα από τα πύρινα μέτωπα σε Βίλια και Κάρυστο δεν καίει ανεξέλεγκτο αυτή την ώρα. Χθες, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε οικισμούς.

Σήμερα τα μποφόρ συνεχίζουν να είναι πολλά.  Από το πρωί επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα, προκειμένου να σβηστούν, και οι τελευταίες εστίες. Και για τις δύο πυρκαγιές, κάτοικοι και φορείς αφήνουν σοβαρές υπόνοιες για εμπρησμό.

Στην περιοχή Κάζα στα Βίλια,  ισχυρές δυνάμεις  εξακολουθούν να διαβρέχουν περιμετρικά στη καμένη έκταση, όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στις 16 Αυγούστου και να είναι σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Στον Οικισμό Προφήτης Ηλίας, τουλάχιστον 7 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκους να καταγγέλλουν εμπρησμό.

Ειδικότερα, επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 64 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 77 πυροσβέστες και 13 οχήματα από τη Ρουμανία, καθώς και 37 πυροσβέστες με 9 οχήματα από τη Πολωνία, το Μηχανοκίνητο Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και ομάδα ΣμηΕΑ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛΑΣ, ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολικής Προστασίας Αττικής  Βασίλης Κόκκαλης σε σχέση με τις καταγγελίες για εμπρησμό είπε ότι τα δύο μέτωπα ξεκίνησαν από εντελώς διαφορετικά σημεία και μάλιστα όπως διαπίστωσε και η πυροσβεστική ήταν δίπλα στην παλαιά εθνική οδό. «Είναι αδύνατο να ήταν κάτι τυχαίο με τόσο αέρα, σε τόσο πυκνό έδαφος με τόσα πεύκα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μας πουν, αλλά δεν το θεωρούμε τυχαίο» σχολίασε.

Το ίδιο και στην Εύβοια στο δήμο Καρύστου όπου η φωτιά που άναψε στον Φυγιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στους οικισμούς Κοκκίνη και στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιατρών. Η φωτιά  πέρασε από τις αυλές των σπιτιών και έσβησε φθάνοντας στη θάλασσα. Μάχη δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ  και του δήμου, αυτή την ώρα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.  Οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στη περιοχή για αυτό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις  παραμένουν σε επιφυλακή παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

    Στο μεταξύ στη Β. Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησαν οι υλοτομικές παρεμβάσεις  ώστε να προχωρήσουν ο καθαρισμός των επικίνδυνων σημείων  και τα αντιπλημμυρικά έργα των οποίων οι επί μέρους μελέτες έχουν ξεκινήσει καθώς ήδη ολοκληρώθηκε η  γενική αντιπλημμυρική μελέτη ώστε να υπάρξει θωράκιση των περιοχών και να ακολουθήσει η αναδάσωση.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος