Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας: Αυξημένος ο αριθμός των παιδιών με κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, στρες και βίαιες συμπεριφορές

Υψηλό αριθμό περιστατικών κατέγραψε, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η επιστημονική ομάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων της Πάτρας, που δίνει μάχη για να καλύψει τα αυξημένα αιτήματα γονιών για την παροχή βοήθειας στα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο έχουν αντιμετωπιστεί στα τακτικά ιατρεία της Κλινικής 3.000 περιστατικά.

Κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, υπερβολικό στρες, διαταραχές λόγου, βίαιες συμπεριφορές, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει η επιστημονική ομάδα της Κλινικής. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη ψυχιατρική κλινική για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα, μοναδική στην ευρύτερη περιφέρεια και από τις λίγες που λειτουργούν πανελλαδικά, με αποτέλεσμα να φτάνουν στην Πάτρα παιδιά από διάφορες περιοχές της χώρας.

«Σιγά σιγά η κοινωνία έχει μπει στη νοοτροπία του να ζητάει βοήθεια, οι γονείς προσέρχονται πολύ πιο εύκολα πια στους ειδικούς», αναφέρει η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Καραμανδανείου, Εύη Λώλου, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» στην ΕΡΤ.

«Η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το αποτύπωμα της και στα παιδιά», εξηγεί η κ. Λώλου. «Από τον Ιούνιο που άνοιξε η κλινική μας, έχουμε δει περίπου 3000 παιδιά, με όλη την γκάμα των ψυχολογικών προβλημάτων. Παιδιά με απλές ψυχολογικές και ψυχιατρικές νόσους, από λογοθεραπείες μέχρι και ψυχώσεις, διαταραχές συναισθήματος, καταθλίψεις, αυτοκτονικές συμπεριφορές… Πρέπει να διαχειριστούμε απώλειες γονέων από COVID, ή ασθένειες γονέων ή ατόμων του περιβάλλοντος του παιδιού… Τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί…»

Όπως σχολιάζει η ίδια, το θέμα ψυχική υγεία και παιδιά δεν αποτελεί πλέον τόσο μεγάλο ταμπού στην ελληνική κοινωνία.

«Οι γονείς έρχονται συμβουλευτικά, έρχονται σε μεγάλο ποσοστό και ζητάνε βοήθεια, πώς να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Έχουν ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί, γιατί και οι ίδιοι έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στις συμπεριφορές των παιδιών τους και ζητάνε βοήθεια», υπογραμμίζει η κ. Λώλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος