Ασφυκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ – Υπεράνθρωπος ο αγώνας γιατρών-νοσηλευτών (video)

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, προκειμένου να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, και έως ότου υπάρξουν σημάδια σταθεροποίησης και ύφεσης της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια ΕλλάδαΑυτοψία στο Σισμανόγλειο πραγματοποίησε η ΕΡΤ. Όπως μετέδωσε η Μαρία Σταθοπούλου, η ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο είναι γεμάτη, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι μόνο 10. Το πρωί αποσωληνώθηκαν τέσσερις ασθενείς άνω των 60 ετών.

Στη Θεσσαλονίκη μόνο χθες καταγράφηκαν 905 νέα κρούσματα, στην Αθήνα 564, στη Λάρισα 207, ενώ τριψήφιες είναι οι μολύνσεις και σε Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 60 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 480 ασθενείς.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης του απαγορευτικού που ισχύει ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα, κάτι που θα κριθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για περαιτέρω μέτρα όπως για παράδειγμα να κλείσουν τα χερσαία σύνορα στη βόρεια Ελλάδα.

Συγκινητική η εθελοντική προσφορά νοσηλευτών που σπεύδουν να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους στη Θεσσαλονίκη, όπως έπραξαν πέντε υγειονομικοί από την Κομοτηνή και δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη που από σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Τέσσερις νοσηλευτές από το Άργος ακολουθούν το παράδειγμα των νοσηλευτριών από την Κρήτη και την Κομοτηνή.

Όπως δήλωσε νοσηλεύτρια στο Ιπποκράτειο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδινε μάχη όλη νύχτα προκειμένου να μη διασωληνωθεί μωρό 22 μηνών, θετικό στον κορονοϊό, το οποίο δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. Το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τις Σέρρες.

«Χαίρομαι για τις νοσηλεύτριες που ήρθαν από την Κρήτη και θα κάναμε και εμείς το ίδιο», τόνισε η νοσηλεύτρια.

Όπως σημείωσε, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται έξι ακόμα παιδιά με κορονοϊό, ηλικίας έως 16 ετών.

Σημειώνεται ότι στον σταθμό του ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη μία αμαξοστοιχία για να μεταφέρει, αν χρειαστεί, στην Αθήνα ασθενείς με κορονοϊό και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Τρία παιδιά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας χθες, μαζί με τις μητέρες τους που επίσης νοσούν.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, μετά τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων σε ηλικιωμένους. Αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ στο σύνολο των εργαζόμενων και των τρόφιμων.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι στα όριά τους, η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη, ελπίζουμε σε μία εβδομάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις στις εισαγωγές, σημείωσε ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος της Επιτροπής λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι”.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι πολυπαραγοντική, όταν εξαπλώνεται ο ιός είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν πολλαπλές εστίες μετάδοσης, πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, η πλειονότητα του πληθυσμού που νοσεί είναι χωρίς συμπτώματα, είναι σημαντικό ακόμα και όσοι έχουν ελάχιστα συμπτώματα να κάνουν το τεστ και να αυτοπεριορίζονται.

Το εμβόλιο δεν θα έχει τόσο άμεση επίδραση στην εξάπλωση της επιδημίας, 6 δισ. δόσεις δεν θα έρθουν τόσο εύκολα για όλο τον κόσμο, πρόσθεσε ο κ. Μεταλλίδης, σημειώνοντας ότι σίγουρα θα προσφέρει μια προστασία στους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες, θα βοηθήσει να μειωθούν οι νοσηλείες· η ανοσία της αγέλης θα καθυστερήσει.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας, προέδρος επιτροπής Λοιμώξεων στο Αττικό Νοσοκομείο, είπε πως η πίεση στην Αθήνα είναι ακόμα ανεκτή, με το lockdown παρατηρείται μια σταθεροποίηση.

Στο ερώτημα εάν είναι εφικτή μία άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων, ανέφερε ότι οι όποιες προβλέψεις διαψεύδονται, θα υπάρχει μείωση των κρουσμάτων αλλά θα καθυστερήσει.

Αναφορικά με το φάρμακο, ο κ. Πουρνάρας τόνισε πως τα αντιικά φάρμακα δεν είναι εύκολο να εξελιχθούν, το εμβόλιο είναι πιο υποσχόμενο, ειδικά η τεχνολογία mRNA, που αφορά και εμβόλια για άλλους ιούς, ενώ είναι εξαιρετικά ασφαλή, «ας μείνουμε, λοιπόν, στο εμβόλιο και την πρόληψη».

Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων, στα επείγοντα του «Αττικόν» δεν έχει μολυνθεί ούτε ένας εργαζόμενος, είναι εφικτό να μην μολυνθούμε, επεσήμανε ο κ. Πουρνάρας.

Έχουμε περίπου 190 γιατρούς στην διάθεση του συστήματος για να ενταχθούν και χρειαζόμαστε περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς, όπως αναισθησιολόγους, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η απόδοση των μέτρων έρχεται αργά και βασανιστικά αυτή τη φορά, γιατί υπάρχει μία διστακτικότητα στη λήψη των μέτρων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος