Καμπανάκι κινδύνου στη Β. Ελλάδα – Επιχείρηση “πειθώ” για διστακτικούς στον εμβολιασμό (video)

Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη σε ΜΕΘ κορονοϊού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ η υπουργός Παιδείας τόνισε πως σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα.  Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση “πειθώ” για διστακτικούς στον εμβολιασμό. Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται σήμερα σε χωριά της Πέλλας και Δράμας, παρουσία μάλιστα και του Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μη εμβολιασμένο φοιτητή της Σχολής Θετικών Επιστημών, που παρακολούθησε τη Δευτέρα δύο μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους.  “Υπάρχει μια έντονη διασπορά του ιού στην κοινότητα ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Έχουμε έναν φοιτητή ο οποίος προσκόμισε την Δευτέρα, αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο την Τρίτη βγήκε θετικό. Είναι μια εξέταση της στιγμής εκείνης που μετά από μισή ώρα το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει” είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε συνολικά 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 127 ασθενείς στις εντατικές, με Covid-19 με το 90% να είναι ανεμβολίαστοι.

«Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες», τόνισε ο  Διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος εκτίμησε ότι “η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο” και πως  «ο φόβος είναι αυτός που κρατά τους περισσότερους να μην εμβολιάζονται».

Εκ νέου έκκληση να εμβολιαστούν τα παιδιά και να «αξιοποιήσουμε το μοναδικό αυτό δώρο της επιστήμης» απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  αποκαλύπτοντας ότι όπου έχουμε χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα στα σχολεία είναι υψηλοτέρα. «Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας» υπογράμμισε η υπουργός και σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εκτίμησε πως αποδίδουν καθώς σε συνδυασμό με τα αυξημένα self test  «είναι κλειστά τμήματα σε 7 μόνο σχολεία από τα σχεδόν 14.000 σχολεία της χώρας».

Οι επιδημιολογικοί δείκτες παρέμειναν σταθεροί με αυξημένο αριθμό τεστ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: 370.435 τεστ, 3.065 κρούσματα, 336 διασωληνωμένους, ενώ 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, Λία Χριστάρα, Φρόσω Βαρβάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος