ertnews.gr

Έντεκα περιοχές στο “κόκκινο” – Έτοιμοι να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα οι λοιμωξιολόγοι

16/12 22:21
Έντεκα περιοχές στο “κόκκινο” – Έτοιμοι να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα οι λοιμωξιολόγοι

Eurokinissi

Σταθεροί παραμένουν για ακόμη μία μέρα οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας, παρότι διάγουμε την έκτη εβδομάδα του lockdown. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε Δυτική Αττική, Κοζάνη ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν αποκλείεται να εισηγηθεί πιο αυστηρούς περιορισμούς στις περιοχές αυτές, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε δήμους της Δυτικής Αττικής και μεταβεί και στην Κοζάνη, σε μια ύστατη προσπάθεια να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν αν δεν εφαρμόζουν τα μέτρα.

Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων βρίσκονται εισηγήσεις για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε νομούς με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο καθώς, μέσω lockdown, παραμένει υψηλός ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.190 νέα κρούσματα, 552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 85 έχασαν τη ζωή τους.

H κατάσταση κρίνεται σοβαρή σε Κοζάνη και δυτική Αττική τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών σημειώνοντας πως «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων που έκαναν οι συμπολίτες μας και για αυτό εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έσπευσε σε έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, και απηύθυνε αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων.

“Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι” τόνισε.

Ο μέσος όρος των 50 κρουσμάτων ημερησίως για 14 ημέρες και ο βαθμός θετικότητας πάνω από το 4 θα είναι τα κριτήρια για τη λήψη νέων μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον  Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ είπε ότι “αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα ή στο νοσοκομείο της Κοζάνης , αυτό κάτι λέει για αυτό το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο αν χρειαστεί, μακάρι να μην χρειαστεί. Θα αποδειχτεί αν χρειάζεται ή όχι από τη συμπεριφορά μας”.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

H κατάσταση στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο οι παμπ γιόρτασαν δεόντως πριν η αγγλική πρωτεύουσα μπει σε νέο αυστηρό lockdown. Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δεν θα ποινικοποιήσει τα Χριστούγεννα και επιμένει ότι θα επιτρέψει στους Βρετανούς να συναντηθούν σε οικογενειακά τραπέζια.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στη Γερμανία, που έχει κατεβάσει ρολά καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι καταγράφουν διαρκώς αρνητικά ρεκόρ.

Οι στολισμένοι δρόμοι έμειναν άδειοι και στην Ολλανδία και τη Λιθουανία. Η ελπίδα ότι τα Χριστούγεννα θα θύμιζαν έστω και λίγο τις προηγούμενες χρονιές εξανεμίστηκε, καθώς οι πολίτες θα δουν χαλάρωση των μέτρων από την νέα χρονιά.

Με τον κίνδυνο η πανδημία να παρουσιάσει νέα έξαρση πριν προλάβει να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι ορατός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους Ευρωπαίους είτε να συναντήσουν τους συγγενείς τους σε εξωτερικούς χώρους είτε να φορούν μάσκες γύρω από το τραπέζι όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Με τις συστάσεις συμφωνεί και η γαλλική κυβέρνηση.

Η Γαλλία πάντως επιτρέπει πλέον στους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη διάρκεια της μέρας εφαρμόζοντας μόνο νυχτερινή απαγόρευση από τις 8 το βράδυ.

ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο καθεδρικός ναός της Ουάσιγκτον σήμανε τις καμπάνες 300 φορές στη μνήμη των 300.000 θυμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν νέο ρεκόρ 248.000 κρουσμάτων και τα κρεβάτια στις εντατικές είναι πλέον ελάχιστα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Ζώης Κακκαβάς, Δέσποινα Αμαραντίδου, Παντελής Γκόνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version