ertnews.gr

ΕΚΠΑ: Αντιδράσεις σωματείων για τους όρους στις συμβάσεις των συμβασιούχων

22/07 20:31
ΕΚΠΑ: Αντιδράσεις σωματείων για τους όρους στις συμβάσεις των συμβασιούχων

Oξύτατες είναι οι αντιδράσεις του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το περιεχόμενο των συμβάσεων που καλούνται να υπογράψουν οι συμβασιούχοι στο ΕΚΠΑ. Ανακοίνωση για το θέμα, υπό τον τίτλο “Εργασιακός Μεσαίωνας στο ΕΚΠΑ“, έβγαλε και η ΑΔΕΔΥ (δείτε την ΕΔΩ).

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος σχολιάζει τα εξής: “Πριν από μερικές μέρες, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ το νέο έντυπο για «σύναψη σύμβασης φυσικού προσώπου» με το ΕΚΠΑ. Το έντυπο αφορά όλους τους συναδέλφους μας συμβασιούχους που απασχολούνται στο ΕΚΠΑ. Κάποιοι απ’ αυτούς επί π.χ. δέκα συνεχή έτη, υπογράφοντας τη μία σύμβαση μετά την άλλη, όπως κάναμε και οι περισσότεροι από εμάς πριν μετατραπούμε σε ΙΔΑΧ.

Το νέο έντυπο καλεί τους συμβασιούχους να υπογράψουν και να αποδεχθούν ότι:

Α. «Δε δημιουργείται οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ».

Β. Η εργασία τους «δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Γ. Παραιτούνται «από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με […] συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας».

Δ. Συμφωνούν ότι «το ΕΚΠΑ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει» τις συμβάσεις τους «αζημίως», με προειδοποίηση 15 ημερών.

Είναι απαράδεκτο να ζητείται από εργαζόμενους να δηλώσουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους.

Είναι απαράδεκτο η Διοίκηση αντί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να καλεί εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρνούμενη πεισματικά με τον επισημότερο τρόπο ότι υπάρχουν κενά.

Είναι απαράδεκτο να ζητείται από εργαζόμενους να παραιτηθούν από δικαιώματα και αξιώσεις. Και επειδή κάποια στελέχη της Διοίκησης συνεχίζουν να επικαλούνται την έννοια της ηθικής, είναι απαράδεκτο και ηθικά”.

Tέλος ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι: “Η Διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε στην ανάρτηση με κάθε επισημότητα του εντύπου αυτού στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ, συμπεριφερόμενη όπως κάθε εργοδότης που προασπίζει τα συμφέροντά του ενάντια σ’ αυτά των εργαζόμενων.

Οι ζωές και η αξιοπρέπεια των εργαζόμενων δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά τι σημαίνει η αποδοχή του νέου καθεστώτος για τις συμβάσεις. Ήμασταν επί μακρόν συμβασιούχοι κι αν σήμερα δεν είμαστε είναι ακριβώς γιατί κάποια στιγμή κάποιοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι καλύπταμε ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Και, ευτυχώς, κανείς από μας δεν είχε υπογράψει σύμβαση με τους όρους που σήμερα «προτείνονται» στους συναδέλφους μας. Αν το είχαμε κάνει, σήμερα δε θα ήμασταν εδώ.

Στηρίζουμε κάθε κίνηση αντίστασης ενάντια στην αθλιότητα του νέου καθεστώτος «εργασίας», που θυμίζει το απαράδεκτο καθεστώς ειλώτων υπεργολαβίας. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία υπεράσπισης των δίκαιων δικαιωμάτων των συναδέλφων μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version