ertnews.gr

Διευκρινίσεις για τα κτήρια στο Μάτι (video)

09/01 10:45
Διευκρινίσεις για τα κτήρια στο Μάτι (video)

Tο Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών έστειλε διευκρινίσεις σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, από τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Η απαιτούμενη βεβαίωση για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της εκτός σχεδίου πληγείσας κατοικίας θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από τον αρμόδιο Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών.

Oι μελέτες συντάσσονται ΑΔΑΠΑΝΩΣ για τους πολίτες από τους μηχανικούς του Υπουργείου ή τους ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι συνεργάζονται με το Υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ιδιοκτήτες των πληγέντων κτηρίων θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις προσκομίζοντας τα ακόλουθα κατά περίπτωση:

Στην περίπτωση της Άδειας Επισκευής με ελαφριές βλάβες στα μη φέροντα στοιχεία του κτηρίου με σύνταξη μελέτης από Μηχανικούς του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου οι λεγόμενες Άδειες Μικρής Κλίμακας ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίζει:

φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
φωτοαντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας
ενώ προαιρετικά δύναται ο ιδιοκτήτης να προβεί σε:

– ενδεικτική περιγραφή των βλαβών του πληγέντος κτηρίου και
– ενδεικτική εκτίμηση των ποσοτήτων των υπό επισκευή τμημάτων της κατασκευής (από τον ιδιοκτήτη ή από τυχόν προσφορές για την επισκευή του κτηρίου).

Η άδεια εκδίδεται χωρίς προσκόμιση μελέτης ιδιώτη μηχανικού, παρά μόνο με τα στοιχεία που κατατίθενται από τον ιδιοκτήτη και μετά από υπολογισμό των μεγεθών των βλαβών και της αντίστοιχης στεγαστικής συνδρομής από μηχανικούς του ΤΑΕΦΚ.

Στην περίπτωση της Άδειας Επισκευής με σοβαρές βλάβες στα μη φέροντα στοιχεία ή με βλάβες στα φέροντα στοιχεία του κτηρίου με σύνταξη μελέτης από ιδιώτες Μηχανικούς.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίζει:

– φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
– φωτοαντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας
– δήλωση Ανάθεσης μελέτης στον μελετητή (ιδιώτη) μηχανικό
– τεχνική έκθεση στην οποία θα γίνεται σαφής αναφορά και στον χαρακτήρα των βλαβών του πληγέντος κτηρίου
– σχέδια αποτύπωσης βλαβών

ενώ στην περίπτωση της Έκδοσης Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για Ανακατασκευή / Αποπεράτωση / Αυτοστέγαση, η οποία αφορά στις περιπτώσεις κτηρίων για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Ετοιμόρροπου Κτηρίου ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίζει:

– φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
– φωτοαντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας
– υπεύθυνη δήλωση, εις διπλούν με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής

Να τονίσουμε πως δεν απαιτείται εξουσιοδότηση για την υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, εφόσον η αίτηση είναι υπογεγραμμένη από τον αιτούντα με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του και υποβάλλεται μαζί με την αίτηση και φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή ο υποβάλλων την αίτηση εκπρόσωπος επιδεικνύει την ταυτότητά του και τα στοιχεία του καταγράφονται πάνω στην αίτηση.

Επίσης στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων πολιτών είναι η υποβολή αίτησης, προκειμένου να γίνουν οι επισκευές ή οι ανακατασκευές των κτηρίων με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αντί της χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 210 65 09 300 για όποια απορία έχουν σχετικά με τη διαδικασία.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαββούρδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version