Δ. Κουσουρής: Η Χρυσή Αυγή τόσα χρόνια απολάμβανε την ασυλία ενώ δρούσε εναντίον συμπολιτών μας

Ένα από τα πρώτα θύματά της, ο Δημήτρης Κουσούρης, και μάρτυρας της δίκης μίλησε στην ΕΡΤ και μίλησε για τα δικά του οδυνηρά βιώματα από τα μέλη της οργάνωσης.

Πριν από 22 χρόνια, το 1998 μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στον Δημήτρη Κουσούρη και σε ακόμα δύο φίλους του, με σκοπό να τους δολοφονήσουν. Ο Κουσούρης κατέληξε στην εντατική αλλά βγήκε σώος και αβλαβής και πλέον ζει και εργάζεται στην Αυστρία, ως επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου της Βιέννης.

Όπως αναφέρει, η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με κλιμακωμένες πράξεις και υποστηρίζει ότι από το 2012 και έπειτα απολάμβανε ασυλία από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ενώ δρούσε επιθετικά απέναντι σε κομμουνιστές και μετανάστες. Γι’ αυτό, όπως τονίζει, είναι πολύ σημαντικό που η δικαστής Λεπενιώτη, την κάνει αξιέπαινα.

«Κλείνει το κεφάλαιο της πιο φρικτής της πιο αποκρουστικής ναζιστικής έκφρασης του ναζισμού στην Ελλάδα και στην μεταπολεμική Ευρώπη και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Ωστόσο είναι σαφές πως ο χρυσαυγιτισμός και οι σχέσεις του με κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και των μηχανισμών δίωξης και καταστολής δεν έχει διερευνηθεί. Είναι μια κουβέντα που ανοίγει μετά το πέρας της δίκης, αλλά δεν μπορεί παρά να γίνει, αν θέλουμε να μιλάμε για αντιμετώπιση του ναζιστικού κινδύνου και του ναζισμού στην ελληνική κοινωνία» και συμπλήρωσε «η άνοδος του ναζισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, απλά η πιο δολοφονική εκδοχή του ναζισμού των τελευταίων χρόνων εμφανίστηκε στη χώρα μας».

Ο κ. Κουσουρής πίστευε πως ανήκει σε μια γενιά που είχε «καθαρίσει» με το φαινόμενο του Ναζισμού αλλά ανατράπηκε η θέση του, όταν η Χρυσή Αυγή εξελέγην στην Ελληνική βουλή με περίπου 500.000 ψήφους. «Θεωρώ πως ο κόσμος δεν καταλάβαινε τι ψήφιζε, γιατί η Χρυσή Αυγή από πολλά ΜΜΕ και πολιτικούς «ξεπλύθηκε, κανονικοποιήθηκε και η ατζέντα της νομιμοποιήθηκε στην ελληνική κοινωνία. Το 2010-2011 ο ελληνικός λαός σε prime time ώρα στη τηλεόραση έβλεπε συνεχώς για αυτή την οργάνωση, εκεί έγκεινται ευθύνες όλων όσων άφησαν να φτάσουμε στα ειδεχθή εγκλήματα του 2013. Δεν έχει τελειώσει αυτό, πρόκειται για μια πολιτική μάχη, η οποία έχει διάρκεια και στην οποία η καταδίκη της χρυσής αυγής σαν εγκληματική οργάνωση είναι απλά ένας πολύ σημαντικός σταθμός».

«Καταρχήν νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που χαρακτηρίζει επιτέλους τη Χρυσή Αυγή, ως αυτό που είναι, μια εγκληματική συμμορία. Θεωρώ επίσης ότι είναι κρίσιμο να μην παραμείνει σε ένα συμβολικό επίπεδο αλλά πραγματικά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαμμένα τα χέρια τους με το αίμα αυτών των ανθρώπων να πληρώσουν στοιχειωδώς για αυτό τις ευθύνες των πράξεων τους. Μιλάμε για εγκλήματα που έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να αποκατασταθούν και ταυτόχρονα εμείς να αναλάβουμε τη δράση που μας αναλογεί, εξηγώντας, μεταβιβάζοντας γνώση, πράττοντας και όχι στρέφοντας το βλέμμα μας αλλού», ανέφερε

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος