Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – Συνολικά 95 αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

«Σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, “σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας ότι από τις 3 Αυγούστου έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, συνολικά μετρήθηκαν 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12 με αρκετές κηλιδώσεις που δημιούργησαν νέες εστίες.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στα βασιλικά κτήματα στις 12:30 πήρε γρήγορα διαστάσεις με κατεύθυνση προς την Δροσοπηγή και το Κατσιμίδι και προς στιγμή πέρασε την εθνικη οδό, στα διόδια των Αφιδνών.

Στο έργο κατάσβεσης πυρκαγιών συνδράμουν και οι δυνάμεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, μέσω του Μηχανισμού, έχουμε δεχτεί και συνεχίζουμε να δεχόμαστε βοήθεια από την Κύπρο (40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Άνω Βαρυμπόμπη και 2 αεροσκάφη στην Κρήτη), από την Γαλλία (αναμένονται το βράδυ 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη), από τη Σουηδία 2 αεροσκάφη (αναμένονται αύριο), από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα (αναμένονται αύριο το πρωί) και από την Ελβετία 3 ελικόπτερα (αναμένονται αύριο).

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, με ακόμη πιο δύσκολη την αυριανή και γι’ αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 προς όλους, σε όλη την Επικράτεια, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο του μηνύματος.

Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση.

Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε πυρκαγιά.

Σε αυτό το πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας και πρωτίστως, της ίδιας μας της ζωής, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει από το πρωί της Παρασκευής 6 μέχρι την Δευτέρα 9 Αυγούστου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η οποιαδήποτε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, Εθνικούς Δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά όπως π.χ. οξυγονοκόλληση ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση, πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι για τις 22.30 έχει συγκληθεί και θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το κεντρικό συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή προετοιμασία της ιδιαίτερα δύσκολης αυριανής μέρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος