ertnews.gr

Αυστηρά θα τηρείται ο νόμος για την οδική ασφάλεια – Πιο φτηνά τα κράνη (video)

01/08 20:50
Αυστηρά θα τηρείται ο νόμος για την οδική ασφάλεια – Πιο φτηνά τα κράνη (video)

Αυστηρά θα τηρείται στο εξής η νομοθεσία για τα κράνη των μοτοσικλετιστών, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι της τροχαίας και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να γίνουν οικονομικά πιο προσιτά τα κράνη, μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής του ΦΠΑ από το 24 στο 13%.

Το προστατευτικό κράνος σώζει ζωές. Ο Έλληνας δικυκλιστής παραμένει όμως αμετανόητος. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν από τη διεύθυνση τροχαίας συνολικά 21.777 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Οι αριθμοί σοκάρουν. Μόνο το 2017 είχαμε 218 νεκρούς μοτοσυκλετιστές ή επιβαίνοντες σε μηχανή. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να κρατούν δικυκλιστές το κράνος στο χέρι με τη δικαιολογία της ζέστης.

Το γεγονός απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Μετά από κυβερνητική απόφαση ο ΦΠΑ για την αγορά κράνους μειώνεται από το 24% στο 13% με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων στη μείωση της τιμής του κράνους. Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα καλό κράνος το οποίο κοστίζει 400 ευρώ ο καταναλωτής πλέον θα το προμηθεύεται με 343,52 ευρώ, δηλαδή 56,48 ευρώ λιγότερα.

Τη συνάντηση ΜητσοτάκηΚαραμανλή απασχόλησε και η απαξίωση του συγκοινωνιακού έργου με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών – Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στο κέντρο ελέγχου και λειτουργίας του μετρό διαπιστώθηκε πως κατά τη θερινή περίοδο εργάζονται μόνο 145 μηχανοδηγοί της ΣΤΑΣΥ από τους 500 ενώ λειτουργεί μόνο το 1/3 των συρμών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρ. Σαβούρδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version