AstraZeneca μόνο άνω των 60 — Κατ’ οίκον εμβολιασμοί από τον ερχόμενο μήνα

Σύσταση να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca οι πολίτες κάτω των 60 ετών, απηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Κανονικά πάντως θα γίνεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης για όσους έχουν λάβει την πρώτη, εκτός αν παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες, ενώ από την Τετάρτη διαθέσιμα θα είναι όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 18-24.

Να μην εμβολιάζονται με Astra Zeneca όλοι όσοι είναι κάτω των 60 ετών είναι η νεότερη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η επιτροπή εμβολιασμών οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη μείωση των νέων μολύνσεων, που επιτρέπουν ο εμβολιασμός με AstraZeneca να γίνεται στους άνω των 60 ετών, που διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης έναντι των νεότερων.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να εκδώσουν και όσοι έχουν νοσήσει μέχρι και 6 μήνες πριν και έχουν κάνει 1 δόση εμβολίου.

Μέσα στη βδομάδα τα εμβόλια σε 18 – 24

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τηn πιο νέα ηλικιακά ομάδα ενηλίκων, τους 18-24 ετών. Με τη δυνατότητα εμβολιασμού όλων των ηλικιακών ομάδων, διευρύνεται και η συζήτηση περί διευκολύνσεων των πλήρως εμβολιασμένων.

Η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενδεχομένως και αύριο, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και τις διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Στο «γαλλικό» μοντέλο αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο σε όποιον διαθέτει ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα του επιτρέπεται η είσοδος σε αθλητικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπορικές εκθέσεις.

Τον ερχόμενο μήνα τα εμβόλια κατ’ οίκον

Στο τέλος του μήνα, με αρχές Ιουλίου, αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατ’οίκον για τα άτομα που έχουν σοβαρή κινητική αναπηρία και δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτή την περίοδο καταρτίζονται οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου. Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνουν αποκλειστικά με εμβόλια Johnson & Johnson. Ιδιώτες γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή και θα εφοδιαστούν με εμβόλια, με όλους τους κανόνες ασφαλείας· τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες και να απευθύνονται σε αυτούς. Η αμοιβή τους θα γίνει από την Πολιτεία και ο εμβολιασμός κατ’οίκον θα είναι δωρεάν.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος