Αντιδράσεις της Π.Ε.Ν.Ε.Ν.: Τα νέα μέτρα θα θίξουν και το Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας

Αρνητική θέση παίρνει η πανελλήνια ένωση ναυτών εμπορικού ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν.) στη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Με τίτλο: “Όχι στην αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης και τοκογλύφων δανειστών”, το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσα και εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό. Επίσης ανοιχτό για την ΠΕΜΕΝ όπως και άλλους φορείς του Πειραιά, είναι το θέμα του ΟΛΠ και της COSCO, αλλά και τα θέματα της ακτοπλοΐας, όπου η εργασιακή κατάσταση με μεγάλο αριθμό απλήρωτων για καιρό, ναυτεργατών, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο, ότι ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, έχει κινηθεί στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η έκφραση των απόψεών του, μπορεί να διαβαστεί και σαν εξέλιξη εντός του δυναμικού που στήριξε το βασικό κορμό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Συγκεκριμένα η ΠΕΝΕΝ γράφει: “Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται και τυπικά να κλειδώσει η συμφωνία η οποία προβλέπει νέα φορολογικά και άλλα μέτρα η αξία των οποίων ξεπερνά τα 8 δις ευρώ για τα έτη 2015-2016.

Το μόνο που απομένει είναι η εξειδίκευση αυτών των μέτρων σε συνεργασία κυβέρνησης – θεσμών και η ψήφισή τους από την ελληνική Βουλή.

Η συμφωνία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης ανατρέπει και αυτό το ελάχιστο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα προβλέπει μια φοροκαταιγίδα μέτρων που επιβαρύνουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο του λαού και των εργαζομένων, συρρικνώνουν παραπέρα το εργατικό εισόδημα και υπονομεύουν μια σειρά δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, οι αυξήσεις στο χαράτσι της αλληλεγγύης, η παραπέρα μείωση στις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, η επιβολή εισφοράς για τον κλάδο υγείας και στις επικουρικές είναι μόνο ορισμένα από τα ορατά αποτελέσματα που δείχνουν τον αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών”.

Επίσης η ΠΕΝΕΝ εγείρει πολιτικό θέμα αφού σημειώνει: “Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή λαϊκή πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτά τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα τα οποία συνιστούν ένα νέο μνημόνιο που οδηγεί την χώρα στην υποταγή, στην μαζική φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού. Υπογραμμίζουμε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνει και δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα του χρέους της χώρας μας!!!

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να θίξουν και τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας (εν ενεργεία και Συνταξιούχοι Ναυτικοί) οι οποίοι έχουν υποστεί πρωτοφανείς απώλειες στο εισόδημά τους.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ στις 15/6/2015 έγινε αναλυτική συζήτηση για την συμφωνία που ήταν στα σκαριά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε συνδυασμό με την έκρηξη των Ναυτεργατικών προβλημάτων τα οποία οξύνονται και αυξάνονται.

Εκτιμήθηκε ότι η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, πιστή στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με την πολιτική της διογκώνει και επιδεινώνει τα προβλήματα των Ναυτεργατών. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ναυάγιο που οδηγήθηκε η πρόσφατη συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας με την Διοίκηση της ΠΝΟ στις 10/6/2015

Στο πλαίσιο αυτό κατά την γνώμη της ΠΕΝΕΝ κορυφαία προβλήματα είναι αυτά της ανεργίας, της απλήρωτης ναυτικής εργασίας, των ΣΣΕ και των εργασιακών προβλημάτων για τους Ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα καράβια, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας θέματα”.

Τέλος και πριν ανακοινωθεί η ναυτεργατική απεργία στις 30 Ιουνίου από την Π.Ν.Ο., το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ στην ανακοίνωσή του γράφει ότι: “αποφάσισε ομόφωνα και προτείνει την διεξαγωγή 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη 2015 (1 και 2 Ιούλη 2015). Ταυτόχρονα στηρίζει την απόφαση του Ε.Κ.Πειραιά το οποίο στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε με την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών να προτείνει και να προωθήσει την πρόταση 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και την διοργάνωση συσκέψεων, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε όλη την χώρα”.

Πηγή στοιχείων & φωτο: ΠΕΝΕΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος