ertnews.gr

145 ανεμοστρόβιλοι το 2017 – Το 63% κατέγραψαν ερασιτέχνες (video)

26/01 09:59
145 ανεμοστρόβιλοι το 2017 – Το 63% κατέγραψαν ερασιτέχνες (video)

Το 2017 καταμετρήθηκαν στην Ελλάδα 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2014 και καταγράφηκαν κυρίως στο Ιόνιο και στη Δ. Ελλάδα τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Κέρκυρα και στους Παξούς. Η αύξηση του αριθμού, δεν οφείλεται στις δυνάμεις της Φύσης, αλλά στους χρήστες του Facebook και Twitter του meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των σπάνιων αυτών φαινομένων που παλαιότερα δεν γίνονταν αντιληπτά. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών , δήλωσε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος – ερευνητής Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος , τονίζοντας ότι επειδή είναι φαινόμενο πολύ μικρής κλίμακας και δεν φαίνεται ούτε από δορυφορικές φωτογραφίες, η πληροφόρηση έρχεται από πολίτες -ερασιτέχνες εικονολήπτες-.

Πόσο κράτησε, προς τα που κινήθηκε κι αν ακούμπησε στο έδαφος ή όχι, είναι πληροφορίες που επίσης χρειάζονται, εκτός από τα βίντεο, οι ερευνητές για να μελετήσουν το φαινόμενο, τόνισε ο κύριος Λαγουβάρδος.

Ο αριθμός καταγραφής των ανεμοστρόβιλων, αυξάνεται χάρη στην ευκολία που εξασφαλίζεται το “ντοκουμέντο”, ενώ για το ενδεχόμενο να αυξηθούν κυριολεκτικά τα ακραία αυτά φαινόμενα, ο κύριος Λαγουβάρδος ανέφερε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα που συνδέεται με το εάν θα αυξηθεί η συχνότητα των ισχυρών καταιγίδων.

Θέλει προσοχή, είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση, επαναλαμβάνει τέλος ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version