Μέρες ’87 θα θυμίζει ο καύσωνας που έρχεται την Τρίτη και θα διαρκέσει πάνω από μία βδομάδα (video)

Σύμφωνα με το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονται θερμές αέριες μάζες, από τη βόρεια Αφρική, που θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και καύσωνα από την Τρίτη 27 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου.

Όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι η διάρκεια αυτού του καύσωνα θα είναι μεγάλη και το θερμόμετρο θα φλερτάρει αρκετές φορές με τους 42, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα τους ξεπεράσει. Το ισχυρό κύμα καύσωνα εκτιμάται ότι θα θυμίσει τις μεγάλες ζέστες του 1987.

Ενόψει του καύσωνα ο δήμος Αθηναίων ανοίγει 3 κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι αίθουσες βρίσκονται στις Λέσχες Φιλίας του Νέου Κόσμου, της Κολοκυνθούς και τη Λαμπρινής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, θα παραμένουν καθημερινά ανοιχτές (8 π.μ. – 9 μ.μ.) μέχρι τη λήξη του φαινομένου.

Η πρόβλεψη του καιρού από την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη:

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική κινούνται προς τη χώρα μας και προβλέπεται να επηρεάσουν αρχικά τη δυτική και βαθμιαία ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα διαρκείας. Την Τρίτη θα αγγίξει τους 40 βαθμούς στα δυτικά, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ από την Παρασκευή έως και τις αρχές του Αυγούστου θα φτάσει και πιθανώς να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων, με εντάσεις στο Ιόνιο έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 και τοπικά στη δυτική Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα και πιθανώς τοπικές μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων, 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Μετεωρολόγος: Αναστασία Τυράσκη

Στην ανακοίνωση της ΕΜΥ αναφέρεται:

1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της
Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της
Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Από την Παρασκευή 30-7-2021 μέχρι και την Τρίτη 3-8-2021 η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Απο την Τετάρτη έρχεται ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που θα διαρκέσει ένα 10ήμερο, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς, ανέφερε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, σημειώνοντας πως θέλει πολλή προσοχή από όλους.

Σε βίντεο του meteo.gr παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 26 Ιουλίου – 2 Αυγούστου.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, όλα τα σενάρια συμφωνούν με τη βασική εκτίμηση για την εκδήλωση ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα, με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Πηγές: μετεωρολόγος ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη / ΕΜΥ / meteo.gr 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος