ertnews.gr

Αεροχείμαρρος φέρνει κακοκαιρία εξπρές – Έρχονται σφοδροί ριπαίοι βοριάδες

07/02 14:04
Αεροχείμαρρος φέρνει κακοκαιρία εξπρές – Έρχονται σφοδροί ριπαίοι βοριάδες

Ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να διασχίσει ταχύτατα την Ελλάδα από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας και από τα βόρεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, εφιστά την προσοχή όλων, καθώς την Τρίτη 8/2 αναμένονται σφοδροί ριπαίοι βοριάδες (ο άνεμος του οποίου η ένταση μεταβάλλεται απότομα και παροδικά), στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που ίσως αγγίξουν τα 9 και τοπικά και τα 10 μποφόρ σε θάλασσα και ξηρά.

Παράλληλα, σε άλλη ανάρτηση κάνει λόγο για αεροχείμαρρο με ανέμους, οι ριπές των οποίων θα αγγίζουν τα 240χιλ/ώρα στο εσωτερικό του, στα 5000 όμως μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. “Δεν είναι κάτι που βλέπει κανείς κάθε μέρα στους προγνωστικούς χάρτες!” τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διέλευση του το ψυχρό μέτωπο αναμένεται να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 9-10 βαθμών Κελσίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις, καταιγίδες κυρίως στη βορειοανατολική χώρα και στο Αιγαίο, και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα. Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 1 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Το meteo επισημαίνει ότι λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας με την οποία το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα, αλλά και της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με αυτό, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ως προς τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων και τη διάρκειά τους, ιδιαίτερα από τα ξημερώματα της Τρίτης. Στις περιοχές όπου υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ακόμα και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου (άνω των 100 μέτρων κατά μέσο όρο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version