Η τεράστια καταστροφή της Ηλείας – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Σε 116.717 στρέμματα ανέρχεται η καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Κολυρίου, Λαμπετίου και Βαρβάσαινας, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

Σε θέση μάχης για τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε σημεία απ’ όπου έχει περάσει η φωτιά, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία. Οι περισσότερες από τις αναζωπυρώσεις γίνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

ΕΙσχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν στη γειτονική ορεινή περιοχή της Γορτυνίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού στην Ηλεία και τη Γορτυνία δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Τεράστια η ζημιά – Πλήγμα στην οικονομία της περιοχής

Η ζημιά από τις πυρκαγιές δεν έχει μόνο περιβαλλοντικό πρόσημο, αφού μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι καλλιεργούμενες (ελιές στο μεγαλύτερο βαθμό, αμπελώνες και σταφιδοχώραφα κ.α.), γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος του πλήγματος της πυρκαγιάς στην τοπική οικονομία. Ένα πλήγμα που ο «πόνος» που θα προκαλέσει αναμένεται να φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα προμηνύοντας έναν δύσκολο χειμώνα για την ευρύτερη περιοχή…

Ειδικότερα ο κ. Λάττας ανέφερε: “Στην καταγραφή της καμένης έκτασης και όσον αφορά στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Κολυρίου – Λαμπετίου – Βαρβάσαινας, η καμένη έκταση είναι περί τα 4.000 στρέμματα. Από αυτά τα 2.547 είναι παραγωγικές εκτάσεις, ελαιώνες και αμπελώνες, μέσω των οποίων βιοπορίζεται ο ντόπιος πληθυσμός. Το υπόλοιπο είναι δάση και δασικές εκτάσεις.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, δυστυχώς η έκταση είναι πολύ μεγάλη, μιλάμε για 112.717 στρέμματα, ένα κομμάτι της πολύ μικρό καλύπτει και τα όρια του δήμου Πύργου στην κοινότητα Λατζοΐου”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος