Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο: Βίζερ και Κοστέλο αποφάσισαν την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική FS – Η Λαγκάρντ δεν κοιμάται τα βράδια (audio)

Η τρόικα αποφάσισε την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική κρατική FS, αποκάλυψε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ανατρέχοντας στο «γνωστό πεντάμηνο του 2015», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, έχοντας αποδεχθεί τότε, την θέση του Υπουργού Οικονομικών με στόχο «την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους για να πάψει η Ελλάδα να είναι ουσιαστικά μια φυλακή χρέους για τους πολίτες της» κάθε φορά που συνομιλούσε με την τρόικα, ανέφερε, «είτε ήταν υψηλά ιστάμενοι όπως ο Μάριο Ντράγκι, η Κριστίν Λαγκάρντ ή πιο χαμηλοί, όπως ο Τόμας Βίζερ, ο Κοστέλο, το πρώτο πράγμα που έθετα ήταν το χρέος και εκείνοι αμέσως μου λέγανε, αν θέλεις να μιλήσουμε για το χρέος, πρέπει να μας δώσεις και κάποια πράγματα».

Αποκαλύπτοντας την συνέχεια των συνομιλιών, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε πως όταν ρωτούσε «τι θέλετε να σας δώσω, ένα από αυτά τα οποία έθεταν στο τραπέζι ήταν τα τρένα, ότι πρέπει να πάνε στους Ιταλούς».

«Μα τους λέω, οι Ιταλοί που θέλετε να πάρουν τα τρένα καταρχάς είναι μια κρατική εταιρεία, ανήκει 100% στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, το οποίο δεν έχει “μία” να βάλει για επενδύσεις στα ελληνικά τρένα και με κοίταγαν και βαριόντουσαν όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι εδώ χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις, χρειάζεται μεταφορά τεχνογνωσίας, να χτίζονται σοβαρά τρένα στην Ελλάδα, να υπάρχει μία δημιουργία θέσεων εργασίας στην υψηλή τεχνολογία, κάτι που μπορούν να το κάνουν οι ιαπωνικές εταιρείες, κινεζικές εταιρείες γαλλικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήταν ο Τόμας Βίζερ και ο Ντέκλαν Κοστέλο, συγκεκριμένα δύο άτομα, τα οποία ουσιαστικά μου είχαν πει το εξής, εμείς έχουμε αποφασίσει ήδη, τα αεροδρόμια σας θα τα πάρουν οι Γερμανοί, το λιμάνι σας θα το πάρουν οι Κινέζοι και το τρένο σας θα το δώσουμε στην FS. Ήταν από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 2015 σε διάφορες συζητήσεις, δεν ήταν μόνο μία. Όταν τους λέω, γιατί τη συγκεκριμένη εταιρεία, ξέρετε τι μου είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο; Μου λέει, να μη δώσουμε και κάτι στους Ιταλούς; Πώς θα συμφωνήσουν, να πάρουν τα αεροδρόμιά σας οι Γερμανοί; Χώρας πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Γι’ αυτό δεν υπήρχε πιθανότητα να υπογράψω εκείνο το μνημόνιο και γι’ αυτό παραιτήθηκα το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνθηκολόγησε με αυτούς τους κυρίους» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού και σχετικά με την δήλωσή του ότι όσοι υπερασπίζονται την απλή αναλογική, θα πρέπει να πουν προ των εκλογών με ποιους θα κυβερνήσουν, ο κ. Βαρουφάκης, «αναγκάζεται» να συμφωνήσει, είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25, εδώ και ενάμιση χρόνο. Αναγκάζομαι να συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό. Όσοι από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε προοδευτικοί, δεν θα πω εγώ ποιοι είναι οι προοδευτικοί, όποιος θεωρεί ότι είναι προοδευτικός άνθρωπος και όσοι από εμάς σεβόμαστε, αγαπάμε και πιστεύουμε στην απλή αναλογική, έχουμε ιερή υποχρέωση, επειδή το Σύνταγμά μας δεν είναι σαν το γερμανικό που επιτρέπει να γίνει μια μακροπρόθεσμη μετεκλογική σύμπραξη, δίνει τρεις μέρες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι την Τετάρτη το βράδυ ουσιαστικά, ακριβώς γι’ αυτό, εμείς καλούμε εδώ και ενάμιση χρόνο όλα τα κόμματα που θεωρούν εαυτόν προοδευτικά να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι. Αρχικά να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας, να βρούμε ποια είναι τα πέντε, δέκα νομοσχέδια τα οποία θα νομοθετούσαμε, για όλα τα βασικά ζητήματα. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, να συμφωνήσουμε σε πέντε πράγματα, δέκα πράγματα και μετά να πορευτούμε στις εκλογές ο καθένας με όλα τα άλλα κομμάτια της ατζέντας του, στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει, να καταγραφεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων και μετά αν είναι να σχηματιστεί μία προοδευτική διακυβέρνηση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι σε αυτό, ελάτε μετά τις εκλογές, ουσιαστικά είπε, ελάτε να μας δώσετε τα ψηφαλάκια σας στη Βουλή και εμείς θα σας δώσουμε μερικά υπουργικά αυτοκίνητα. Ουσιαστικά είναι ένα βρώμικο αλισβερίσι αυτό που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο εμείς λέμε ένα τεράστιο όχι» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσο αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εν μέσω κλυδωνισμών που δέχονται οι τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης, ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά σε ένα νέο 2007, απάντησε αρνητικά, για τον λόγο ότι «το 2007-2008 δεν έφυγε ποτέ». «Όποιοι θεωρούν ότι η κρίση του 2008 τελείωσε και τώρα φοβούνται μια νέα κρίση του 2008, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Η κρίση του 2008 δεν έφυγε, απλά μετασχηματίζεται, παίρνει διαφορετικές μορφές. Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη και δεν λέω μόνο για την Ελλάδα, είναι φτερά στον άνεμο. Αυτά που λέει η κ. Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη και ο κ. Στουρνάρας εδώ για θωρακισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι παραμύθια της Χαλιμάς» προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πανικό. «Μην ανησυχείτε αυτή τη στιγμή. Δεν λέω να ανησυχείτε, αλλά δεν λέω να μην ανησυχείτε γιατί το σύστημα δουλεύει καλά. Το σύστημα δεν υπάρχει. Οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, που είναι εγγυημένες από το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο γιατί το Ελληνικό Δημόσιο, αν ο μη γένοιτο, καταρρεύσουν και οι 4 συστημικές τράπεζες δεν έχει τα χρήματα να δώσει τις καταθέσεις πίσω μέχρι 100.000 ευρώ. Δεν τα έχει. Θα τα δώσει η Φρανκφούρτη, η οποία αν δεν το κάνει, ουσιαστικά θα εποπτεύει την κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η κ. Λαγκάρντ αυτή τη στιγμή να ξέρετε, δεν κοιμάται τα βράδια. Έχουν τα εργαλεία να κρατήσουν τις τράπεζες ανοιχτές και να μην χάσετε εσείς που ακούτε τις καταθέσεις σας αλλά δεν έχουν τα εργαλεία, ταυτόχρονα, να δαμάσουν τον πληθωρισμό που υποτίθεται ότι είναι ο νούμερο ένα στόχος τους και να διασώσουν τις τράπεζες με τρόπο που να είναι σύννομος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γι’ αυτό θα δείτε ήδη υπάρχουν πολύ δυνατές φωνές στη Γερμανία, σε λίγο θα πάνε και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, οι όποιες φωνές λένε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρανομεί για να μπορέσει να κρατήσει ζωντανό το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα δεν καταφέρνει να δαμάσει τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος