Επιστολή Μπλίνκεν: Η καίρια αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας και σε νησιά πέραν της Κρήτης (video)

Στην ανανεωμένη για μια πενταετία ελληνο – αμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας γίνεται για πρώτη φορά μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποσαφηνίζεται και από την επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό. Η Αμερική αναγνωρίζει και ζητεί πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ και την υφαλοκριπίδα, τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης. Σε αυτήν «χτίζεις», όπως είπε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, αναφερόμενος σε νησιά που η Τουρκία εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης και άλλα, όπως η Σκύρος. «Εντάσσονται στην κοινή στρατηγική που ουσιαστικά ακυρώνει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Επιστολή Μπλίνκεν: Η καίρια αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας και σε νησιά πέραν της Κρήτης (video)

‘Αλλο το κείμενο της συμφωνίας και άλλο το κείμενο της επιστολής Μπλίνκεν που βγήκε τα ξημερώματα, διευκρίνισε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης επισημαίνοντας τρία καίρια σημεία:

  • Αμοιβαία εγγύηση για την ασφάλεια και την προστασία της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών – Μια μορφή ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής
  • Κοινή δήλωση που χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για επίλυση προβλημάτων με γείτονες βάσει του Διεθνούς Δικαίου
  • Καλούνται όλα τα μέρη να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και εκφράζεται η αντίληψη ότι ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να είναι χώρος για ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη και όχι πεδίο αντιπαράθεσης.

Πηγή: ΕΡΤ1 -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος