Επέκταση των εμβολιασμών – Άνοιγμα των σχολείων με χρήση self test (video)

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η επιχείρηση “Ελευθερία”, καθημερινά γίνονται πάνω από 110.000 εμβολιασμοί, ενώ υπολογίζεται μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα αρχίσουν σταδιακά να έχουν από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου οι ηλικιακές ομάδες 40-44, 35-39 και 30-34 ετών ενώ μέσα στον Ιούνιο θα πάρουν σειρά σταδιακά οι κάτω των 30 ετών.

Η απόφαση της Κομισιόν να μην ανανεώσει τη συμφωνία με την AstraZeneca για την επόμενη χρονιά δεν επηρεάζει τις παραδόσεις του 2021 ξεκαθάρισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας: “Δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις 7, 2 εκατομμύρια δόσεις, είτε πρώτες είτε δεύτερες εξασφαλισμένες”.

Σε εξέλιξη στην ΕΕ βρίσκεται η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

“Η επόμενη σχολική χρόνια θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε παιδιά αυτής της ηλικίας καταρχάς”, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Η προσέγγιση στον εμβολιασμό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και τα νεότερα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις ηλικίες 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 58% και με τα ραντεβού που είναι κλεισμένα θα ξεπεράσει το 73%. Κανένας που επιθυμεί δεν θα μείνει ανεμβολίαστος.

Ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση του τρόπου για το πως θα μετακινηθούν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους, στις 15 Μαΐου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των υγειονομικών, το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 82% ενώ στις ιδιωτικές κλινικές και τους μισθωτούς γιατρούς φτάνει έχει εμβολιαστεί το 88%. Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 63% και στα ιδιωτικά ιδιωτικά κέντρα σε ποσοστό 62%. Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 60% και στον ιδιωτικό τομέα στο 63%.

Στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την παροχή ειδικών προνομίων σε όσους πολίτες εμβολιάζονται αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: “H συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο αν ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

Ο κορονοϊός όμως είναι ακόμα εδώ και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1. 904 νέα κρούσματα, 732 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 60 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Υπό διερεύνηση είναι ο θάνατος 68χρονης στην Πέλλα, σχεδόν ένα 24ωρο μετά τον εμβολιασμό της με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονται αύριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να ειπωθεί είναι παρακινδυνευμένο.

Στα σχολεία

Τα λουκέτα ξεκλείδωσαν, οι πόρτες άνοιξαν και οι μαθητές γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες.

Τα σχολεία άνοιξαν με αυστηρά μέτρα προστασίας και το νέο εργαλείο αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, που πραγματοποιείται 24 ώρες πριν την προσέλευση των μαθητών, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Κρατώντας την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος στο χέρι, οι μαθητές έπειτα από τρεις μήνες περνούν την πόρτα του σχολείου.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Λογοθέτης, Διευθυντής 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, δηλώνει ότι: «Ελέγχουμε όλα τα παιδιά αν έχουν αρνητικό τεστ. Μάσκες, αποστάσεις, ανοιχτά παράθυρα».

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα μαθήματα οι εκπαιδευτικοί θα προχωρούν σε επαναλήψεις παράλληλα με την διδακτέα ύλη.

«Να δούμε πως θα καλύψουμε τα κενά για να μην μιλάμε στο μέλλον για χαμένες εκπαιδευτικά γενιές.», αναφέρει ο Θανάσης Κικίνης Πρόεδρος της ΔΟΕ.

Οι γονείς μπορούν από τη Δευτέρα 10/5 να προμηθεύονται από τα φαρμακεία δυο σελφ τεστ την εβδομάδα.

Στο Γυμνάσιο Βαθέως στην Αυλίδα βρέθηκε πρώτη μέρα επανέναρξης των σχολείων η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τονίζει πως: «μέριμνά μας τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά με όλα τα μέτρα προστασίας», ενώ ο Θεόδωρος Τσούχλος Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, δηλώνει πως:

“Υπάρχει χρόνος έως το Σεπτέμβριο να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη νέα σχολική χρονιά, όπως αραίωση τμημάτων και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών”.

Tην Τρίτη 11/5 ξεκινούν δια ζώσης τα μαθήματα και στο Μεσολόγγι μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Μεσολογγίου παραμένει στο βαθύ κόκκινο.

O Παναγιώτης Παπαδόπουλος Αν. Διοικητής Νοσοκομείου Μεσολογγίου, τονίζει πως: «αυτή τη στιγμή υπάρχουν οχλήσεις σε τουλάχιστον 10 δημοτικά ότι έχουμε κρούσματα σε εκπαιδευτικούς μαθητές και καθαρίστριες πως θα ανοίξουνε δηλαδή?».

Για «τρομακτική ανεμελιά» στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας στο χώρο της εκπαίδευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με την ΔΟΕ, λέγοντας: “Εδώ ανοίγουν όπως έκλεισαν και με μοναδικό όπλο τα σελφ τεστ”.

“Χρήσιμα είναι τα self tests, αλλά είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να απουσιάζει στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες”, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Το KKE αναφέρει πως: “το Υπουργείο Παιδείας “σφυρίζει” αδιάφορα στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου ενώ, αφού μετέτρεψε τα σπίτια σε σχολικές αίθουσες με την τηλεκπαίδευση, τώρα τα μετατρέπει σε διαγνωστικά κέντρα με τους γονείς να καλούνται να διαχειριστούν, εκτός των άλλων, και τα διάφορα ευτράπελα με τη διάθεση των self tests, τις καθυστερήσεις στις πλατφόρμες κλπ.”.

“Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια της μετακυλίοντας τις τεράστιες ευθύνες της σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς”, σχολίασε η Ελληνική Λύση.

Κανένα απολύτως ουσιαστικό μέσο προστασίας, μόνο «επικοινωνία» και φυσικά μπόλικη ατομική ευθύνη”, επισημαίνει το ΜΕΡΑ 25.

Δια ζώσης επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων και απόκτησης πτυχίου ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα λοιπόν με πρώτες πληροφορίες περίπου σε ένα σύνολο 886.000 τεστ είχαν εντοπιστεί περίπου 3000 θετικά αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα ποσοστό 0,34% κάτω από το 1% για τα υπόλοιπα μισά από το 1, 6 που έγιναν θα πρέπει να επανελεχθούν όσα βρέθηκαν θετικά σε δημόσια δομή για υπάρξει ένα συνολικό αποτέλεσμα.

Να πούμε ότι τα τεστ που προμηθεύτηκε η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα είναι ακριβώς τα ίδια με όσα τεστ δόθηκαν στους μαθητές λυκείου και πριν από το Πάσχα όπου δεν είχε διαπιστωθεί ούτε είχε προκύψει κάποιο πρόβλημα είναι από την ίδια εταιρεία και με τις ίδιες προδιαγραφές περιμένουμε βέβαια και νεότερα στοιχεία

Το σημαντικό πάντως είναι σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός».

Προβλήματα στη σύνδεση παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, στην οποία δηλώνονται τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Την Κυριακή 9/5 μετά τις 7 το απόγευμα η πλατφόρμα για την δήλωση του αποτελέσματος των μαθητών, μπλόκαρε εξαιτίας της μαζικής επισκεψιμότητας. Για αυτό και τη Δευτέρα 10/5 αρκετοί ήταν οι μαθητές που πήγαν σχολείο με χειρόγραφη δήλωση.

Υποχρεωτική είναι η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Από τη Δευτέρα 10/5 όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού στα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, και στις σχολές οδηγών, θα προμηθεύονται το ένα σελφ τεστ από τα φαρμακεία δωρεάν με το ΑΜΚΑ τους και το δεύτερο θα παρέχεται από τον εργοδότη. Τα σελφ τεστ από τον εργοδότη είναι διαθέσιμα από σήμερα στα φαρμακεία ενώ τα δωρεάν θα μπορούν να τα προμηθεύονται από την Πέμπτη 13 Μαΐου.

Σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα από την Πέμπτη 13 Μαΐου έως και τις 19 Μαΐου μπορούν να προμηθεύονται τα σελφ τεστ των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Νίκη Παπαδούλα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος