Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία

Είναι οριστικό. Όσοι εργαζόμενοι στην Υγεία επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, βρίσκονται πλέον σε αναστολή εργασίας και άμεσα θα αντικατασταθούν. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων -όπου προκύψουν- ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα, αλλά άμεσα (εντός των επόμενων ημερών) να επιστρέψουν στη θέση τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Έλεγχοι στις εισόδους των δομών υγείας και χαρτιά αναστολής εργασίας περίμεναν σήμερα τους περισσότερους υγειονομικούς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Επιδώσανε σε 50 άτομα κυρίως νοσηλεύτριες, αποφάσεις οι οποίες είναι σε αναστολές από 1 Σεπτεμβρίου, αν εμβολιαστώ μέσα σε 14 μέρες θα γυρίσω πίσω» αναφέρει η Σταυρούλα Αγγελίδου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». «Σήμερα προσήλθα στη δουλειά μου, δεν πρόλαβα να φτάσω στο τμήμα μου, κατέληξα στο γραφείο προσωπικού και μου παραδόθηκε η ατομική διοικητική πράξη» λέει η Χριστίνα Σοτνίκοβα,  νοσηλεύτρια στο ίδιο νοσοκομείο.

Συμβολικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας. Στο νοσοκομείο Ηρακλείου δεκάδες εργαζόμενοι εισήλθαν στο κτήριο κρατώντας πανό και κατακλύζοντας τους διαδρόμους γραφείων.

Στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, με καρτελάκια εισέρχονταν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί. Στους ανεμβολίαστους απαγορεύτηκε αρχικά η είσοδος ενώ στη συνέχεια επετράπη, χωρίς ωστόσο να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας 650 από τους 3.500 υγειονομικούς παραμένουν ανεμβολίαστοι δηλαδή το 18,57%. Στο νοσοκομείο του Ρίου 5 νοσηλεύτριες ενημερώθηκαν προφορικά, ότι είναι σε αναστολή.

«Η ναυαρχίδα της υγείας που οι ήρωες που χειροκροτούσαν όλοι από τα μπαλκόνια και όλοι οι πολιτικοί, είναι σήμερα σε αναστολή…» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πατρών, Γρηγόρης Ευαγγελάτος.

Μεγάλο και το ποσοστό ανεμβολίαστων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Από τους 490, οι 52 δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή το 10,6%.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Χαλκιδικής, Ναταλία Κεσσίδου λέει ότι: «Τακτικά χειρουργεία δεν θα γίνονται, μόνο έκτακτα».

Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου από τους 49 ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι 46 έχουν πάρει αναρρωτική άδεια ενώ οι τρεις νοσούν. Για τους 37 ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο νοσοκομείο Αγρινίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιδότησης αναστολής εργασίας από δικαστικούς επιμελητές.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε στο Star: «ο νόμος εφαρμόζεται, ο νόμος θα εφαρμοστεί, όλα τα παρακολουθούμε, όλα θα τα διαχειριστούμε και όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι.

«Είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει, θα προστατεύσει μέχρι τέλους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία απολύτως αναστολή του μέτρου καμία παράταση έχει δοθεί εγκαίρως ενημέρωση» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά του μέτρου τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«O ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Διαφωνούμε όμως με την “ποινή” της αναστολής εργασίας και της απόλυσης» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το πέταγμα χιλιάδων υγειονομικών θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα» σημειώνει το ΚΚΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα των υγειονομικών για την αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Έκρινε μεταξύ άλλων πως η οικονομική βλάβη από την αναστολή καθηκόντων δεν είναι ανεπανόρθωτη καθώς εάν γίνει δέκτη η αίτηση ακύρωσης – θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα – τότε θα τους καταβληθούν οι αποδοχές.

Εκτοξεύθηκε ο δείκτης θετικότητας σε 9 περιοχές 

Σταθεροποιημένη σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να αυξάνονται.

Σε 108.219 τεστ καταγράφηκαν 2.871 νέα κρούσματα, 47 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 346 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Το 92,2% από αυτούς είναι άτομα ανεμβολίαστα ή εμβολιασμένα με μία δόση.

Εννέα περιοχές είναι στο κόκκινο με το δείκτη θετικότητας να ξεπερνά το όριο επιφυλακής του 4%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν:

  • στην Ηλεία 8,27%
  • την Ικαρία 7,67%
  • τη Νάξο 7,22%
  • και την Κάρπαθο 5,74%

Επιστροφή στα θρανία με νέο υγειονομικό πρωτόκολλο 

Νέο υγειονομικό πρωτόκολλο θα ισχύσει τη νέα σχολική χρονιά. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί τα νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση της δια ζώσης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή λειτουργίας τμήματος θα γίνεται όταν οι μισοί συν ένας μαθητής είναι θετικοί. Σε επταήμερη καραντίνα θα μπαίνουν όσοι ανεμβολίαστοι μαθητές ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και δεν φορούσαν μάσκα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμήματος σε περίπτωση μεμονωμένου κρούσματος, αλλά μόνο συρροής.

«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε λογική που όπου υπάρχει κρούσμα προφανώς απομονώνεται το κρούσμα και πάμε σε ένα αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπ. Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας.

«Είδαμε να αυξάνονται τα κρούσματα αλλά αυτή τη στιγμή δείχνουν σταθεροποίηση. Η πρόκληση τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, το οποίο είναι καλό. Ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Ο ρυθμός εμβολιασμού είναι χαμηλός, αλλά τους παρέχουμε 2 δωρεάν self – test την εβδομάδα και προσπαθούμε να παρατηρούμε το σχολικό πληθυσμό. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας».

Εκτός από τα self – test ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Τα self – test για όλους τους μαθητές θα είναι δωρεάν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. H ΟΛΜΕ θα ζητήσει από το υπουργείο παιδείας εργαστηριακά τεστ με δαπάνη του κράτους.

«Τουλάχιστον το 80% των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια έχει εμβολιαστεί, αν θέλει το υπουργείο να μην διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση θα πρέπει να προχωρήσει ως τρίτο μέτρο στην αραίωση των τμημάτων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Με ένα self – test την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και με αυξημένα μέτρα προστασίας άνοιξαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

«Νομίζω ότι θα μπούμε και εμείς στη ρύθμιση στο ότι θα πρέπει να είναι μοριακά, έτσι ώστε να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος, αλλά βέβαια και μεγαλύτερη ασφάλεια του αποτελέσματος», τόνισε στο Mega, η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Με αυστηρό πρωτόκολλο θα ανοίξουν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Ισραήλ: Άνοιγμα σχολείων με νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Αποχαιρέτησαν τους γονείς τους, πήραν τις μάσκες τους και γεμάτοι ενθουσιασμό οι μαθητές στο Ισραήλ επέστρεψαν μέσα στις σχολικές τάξεις έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή ένα και μοναδικό rapid test πριν την έναρξη των μαθημάτων και η χρήση μάσκας.

Κι ενώ η χώρα χορηγεί ήδη ενισχυτική δόση σε όλους από 12 ετών και άνω, την Τρίτη κατέγραψε νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, με 11 χιλιάδες νέα κρούσματα, προκαλώντας την ανησυχία των γονέων.

«Η βασική μας ανησυχία είναι ότι τα παιδιά που ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο και να δουν τους φίλους τους, μπορεί να βρεθούν πάλι πίσω στο σπίτι και η καθημερινότητά τους να διακόπτεται ξανά» λέει η μητέρα μαθητών στο Ισραήλ.

Την ενισχυτική δόση σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 άρχισαν να χορηγούν οι αρχές και στη Γαλλία, ενώ η αυξητική τάση των κρουσμάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ωστόσο, η επιστροφή στις τάξεις για 12 εκατομμύρια μαθητές την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Στην Ιταλία, πρεμιέρα έκανε το πράσινο πάσο σε τρένα, πλοία, εσωτερικές πτήσεις και υπεραστικά λεωφορεία. Το πιστοποιητικό αποδεικνύει είτε ότι ο κάτοχός του έχει κάνει έστω μια δόση εμβολίου είτε ότι έχει νοσήσει ή ότι έχει αρνητικό τεστ.

Αντιεμβολιαστές ωστόσο έχουν καλέσει σε κατάληψη σιδηροδρομικών γραμμών σε 50 σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Ελίνα Κολύβα, Ηλίας Κούκος, Λία Χριστάρα, Στέφανος Νικητόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης, Κατερίνα Μπατζάκης, Φρόσω Βαρβάρα, Δημήτρης Καρυωτάκης, Μαρία Αλεξάκη, Κλειώ Νικολάου

Σχετικά Άρθρα: Αλ. Μπουρλά: Στη 2η φάση δοκιμών το φάρμακο της Pfizer για την Covid-19

Π.Ο.Υ: Στο μικροσκόπιο νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που ονομάστηκε «Mu»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος