Εισαγγελική έρευνα για τις ακροδεξιές επιθέσεις – Μαρτυρίες θυμάτων στην ΕΡΤ (video)

Η δράση των φασιστικών παραφυάδων της Χρυσής Αυγής μπαίνει στο στόχαστρο αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών. Τα βίαια επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδήγησαν τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών να ζητήσει έρευνα για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Τελευταίο θύμα τους μία τεταρτοετής φοιτήτρια έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή στου Ζωγράφου.

«Με έσπρωξαν βίαια, αρχικά ο ένας από τους δύο, σε μία κολόνα που είχε στη στάση με αποτέλεσμα να χτυπήσω στην πλάτη και στο κεφάλι, ο άλλος με έπιασε από το χέρι και μου είπε “θέλετε και συλλαλητήρια, θα σας γ… θα σας σκοτώσουμε και μετά μου έδωσε μία μπουνιά στο μάτι”, δήλωσε η Εύα Ντόκου που δέχτηκε την επίθεση.

Οι δύο δράστες εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει τα χαρακτηριστικά τους.Στην επίθεση που δέχθηκαν μέλη της αντιφασιστικής οργάνωσης ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι κρανοφόροι χαιρετούσαν ναζιστικά.

«Πήγα να σηκωθώ, με ξαναέριξαν κάτω, μου έριξαν ένα χτύπημα στο πρόσωπο, πάνω από το μάτι και έτρεχε αίμα. Όταν έφευγαν χαιρετούσαν ναζιστικά. Πρόκειται καθαρά για ορφανά της Χρυσής Αυγής, η Χρυσή Αυγή δεν τελείωσε πέρυσι όταν μπήκαν τα ηγετικά στελέχη στη φυλακή», δήλωσε ο Θοδωρής Λυκογιάννης θύμα της επίθεσης.

Η Αστυνομία έχει σχηματίσει το προφίλ των ατόμων που έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί στα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχουν παρελθόν στη Χρυσή Αυγή, διατηρούν σχέσεις με χούλιγκαν, έχουν εκπαιδευτεί σε πολεμικές τέχνες.

Η υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η βία δεν έχει θέσει στα σχολεία και προφανώς η βία από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Έχω δηλώσει απερίφραστα ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να πατάξουμε κάθε θύλακα φασισμού μέσα στα σχολεία».

Για την έξαρση ακροδεξιάς βίας έχει παραγγελθεί έρευνα και σε ανώτατο επίπεδο από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Επεισόδια στο Ν. Ηράκλειο: Eισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος