Δυνάμεις από το εξωτερικό — Καθοριστική συμβολή στην κατάσβεση (video)

Η Ελλάδα συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης πυροσβεστικών δυνάμεων από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πύρινα μέτωπα. Συνολικά, ενισχύσεις με επίγεια και εναέρια μέσα αλλά και πυροσβέστες έχουν αποστείλει 22 χώρες, ενώ σε λίγες ώρες θα ενταχθούν στο πτητικό δυναμικό της πυροσβεστικής τα ρωσικά Ιλιούσιν.

Σέρβοι πυροσβέστες μαζί με Έλληνες συναδέλφους και εθελοντές επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αβγαριά της Εύβοιας.

Η ζέστη και ο καπνός κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Η ξένη βοήθεια εξελίσσεται σε καίρια συνιστώσα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών πύρινων μετώπων στην ελληνική επικράτεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών Αλεξάντρ Βουλίν, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συνδρομή σε άνδρες και μέσα πυρόσβεσης.

«Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη βοήθεια που μας παρείχε η Σερβία με 39 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 15 άτομα προσωπικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλεξάντρ Βουλίν συνάντησε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπουργός: «Δεν μας συνδέουν μόνο η θρησκεία και η γεωγραφία, αλλά και οι αξίες που μας αντιπροσωπεύουν».

Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις ξένες πρωτεύουσες. Η βοήθεια φθάνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αλλά και κατόπιν διμερών επαφών.

Ο Πέτερ Κοβάλικ επικεφαλής Σλοβάκος πυροσβέστης, επισημαίνει: «Είναι παράξενο, είναι τεράστια η φωτιά και δεν είναι εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα αξιωματικό- σύνδεσμο και τους Έλληνες πυροσβέστες».

Στο ευβοϊκό έδαφος δρουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες. Την ίδια ώρα οι 143 άνδρες του πολωνικού πεζοπόρου φθάνουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Στην Αρκαδία δραστηριοποιείται το απόσπασμα από τη Βρετανία.

Ο Ίαν Ίρβινγκ επικεφαλής Βρετανός πυροσβέστης, τονίζει: «Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες και όπως μπορείτε να δείτε πίσω μου δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη».

Τις επόμενες ώρες ξεκινά η δράση των δύο ρωσικών Ιλιούσιν-76, καθώς και των ελικοπτέρων Mil-Mi-8.

Σε Tweet η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει: «Το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό Γεμίζει με νερό μέσα σε 12-15 λεπτά, το οποίο ρίχνεται από το ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια 600×100 μέτρα».

Στην Ελλάδα φθάνουν ακόμα 161 Γάλλοι πυροσβέστες και 10 οχήματα για να προστεθούν στην ήδη πολυδύναμη γαλλική παρουσία στα πύρινα μέτωπα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος