Διεθνές συνέδριο στο Ρέθυμνο για τον «κρητικό τρόπο ζωής» – Γιατί η κρητική διατροφή συνδέεται με την μακροζωία

Το Ρέθυμνο και ολόκληρη η Κρήτη, καλωσορίζει το Διεθνές Συνέδριο, αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας της Grecotel και του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για Υγεία και Ευεξία, με θέμα: “ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ”, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου, στα Grecotels, Creta Palace & Caramel Boutique Resort, επιτυγχάνοντας και τον στόχο της πολυπόθητης επιμήκυνσης της σεζόν.

Στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και την ρεπόρτερ της ΕΡΤ Νία Αβδελλή μίλησαν για το συνέδριο αλλά και για τον κρητικό τρόπο ζωής και τα οφέλη της κρητικής διατροφής, ο Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου του Harvard Στέφανος Κάλης και η Καθηγήτρια, Ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία πρόκειται να βραβευθεί.

Οι 70 σύνεδροι, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο (Αμερική, Βραζιλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, ακόμη και Ασία) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα Κρητικά Προϊόντα, σε εκδήλωση που θα γίνει σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στο Grecotel Caramel Boutique Resort.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν εκτός από τον Καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου του Harvard Στέφανο Κάλη, εκ των βασικών διοργανωτών, θα μιλήσουν και άλλοι καθηγητές του Harvard, του πανεπιστήμιου Yale, κορυφαίοι επιστήμονες από ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

Οι σύνεδροι εκτός των θεμάτων περί «Κρητικού Τρόπου Ζωής» ως πρότυπο για Υγεία και Ευεξία, του ελαιόλαδου και της ευεργετικότητες αυτού σε χρόνιες παθήσεις, θα αναπτύξουν και θέματα περί Life Style Medicine (Προληπτική Ιατρική με έμφαση τον Υγιεινό Τρόπο Ζωής) και για τον Τουρισμό Ευεξίας.

Επιπλέον το Κέντρο Αριστείας προσέφερε 10 υποτροφίες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, για το Τμήμα Διατροφολογίας.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν οι: Wines of Crete, ο Σύνδεσμος Ελαιόλαδου Κρήτης, μονάδες παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσω των φορέων τους, αντιπροσωπευτικές εταιρίες παραγωγής, κρεατοσκευασμάτων ντελικατέσεν, παραδοσιακών προϊόντων ζύμης, παραδοσιακά ζυμαρικά, παξιμάδια, παραδοσιακά βότανα, μέλια, προϊόντα χαρουπιού, σταφίδας, μανιταριών, σαλιγκαριών κλπ.

Σε επίσημη τελετή, παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και των τοπικών αρχών θα βραβευτεί η Καθηγήτρια, Ακαδημαϊκός κα Αντωνία Τριχοπούλου.

Το βράδυ, πριν το θεματικό «Κρητικό δείπνο» οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, των τριών χαρακτηριστικών ποικιλιών ελιάς της Κρήτης, από την καταξιωμένη κριτή και γευσιγνώστη ελαιολάδου κα Ελευθερία Γερμανάκη, στα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, του οποίου είναι και πιστοποιημένη.

Αύριο, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου οι σύνεδροι θα τιμήσουν με την παρουσία τους την Ι.Μ. Αρκαδίου όπου θα ξεναγηθούν στους χώρους της Μονής και θα ενημερωθούν πως η δομή νηστειών της Ορθοδόξου εκκλησίας συνετέλεσε ώστε ο τρόπος ζωής των παππούδων μας, ακολουθώντας όλες τις νηστείες, να αποδειχθεί επιστημονικά ο πιο υγιεινός μεταξύ των 7 χωρών που συμμετείχαν στην γνωστή μελέτη του Αμερικανού Καθηγητή Ανσελ Κις. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα καθίσουν σε θεματικό δείπνο με θέμα την μοναστηριακή – νηστίσιμη κουζίνα.

Για την προσφορά στην επιστήμη και την ενασχόληση και ανάδειξη της «Κρητικής Διατροφής» αλλά και για την έρευνα σχετικά με την νηστεία στην καθημερινή ζωή των Κρητών, θα βραβευθεί ο Ρεθεμνιώτης Καθηγητής Αντώνιος Καφάτος.

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο Grecotel Creta Palace θα γίνει η πολύ ενδιαφέρουσα παράλληλη ημερίδα του συνέδριου με θέμα: «Προοπτική των Κρητικών Προϊόντων στην Αμερικανική Αγορά» που έχει οργανωθεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγών Κρήτης.
Στο στρογγυλό τραπέζι θα παρευρεθούν Αμερικανοί έξπερ, γνώστες της Αμερικάνικης αγοράς μαζί με τον Σύνδεσμο Εξαγωγών Κρήτης. Επιχειρηματίες της Κρήτης καλεσμένοι του ΣΕΚ, θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν από τους ειδικούς τις προϋποθέσεις που χρειάζονται τα Κρητικά προϊόντα, αλλά και να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους η τους προβληματισμούς και αγωνίες τους.

Mεταξύ των συνέδρων θα παρευρίσκονται και Υπεύθυνοι Αγορών μεγάλων ιδρυμάτων με αγοραστική δύναμη μέχρι και 50.000 γευμάτων, ανά ημέρα.
Το μεσημέρι θα επισκεφτούν την AgrecoFarms, το βιολογικό κτήμα της Grecotel, το οποίο θεωρείται το καλύτερο παράδειγμα επιτυχούς διασύνδεσης Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα. Επίσης, θα ξεναγηθούν στους χώρους και θα εμπλακούν με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το ζύμωμα, πλάσιμο και ψήσιμο του ψωμιού, στον ξυλόφουρνο.

Θα δοκιμάσουν το ζεστό ψωμί με εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παραγωγής του κτήματος. Θα βοηθήσουν στο άρμεγμα της κατσίκας και θα τυροκομήσουν φρέσκο τυρί. Θα δοκιμάσουν τα βιολογικά κρασιά, παραγωγής του κτήματος, από γηγενής ποικιλίες και θα τα συνοδεύσουν με μια διαλεκτή ποικιλία τυριών, μικρών παραγωγών, της κοντινής περιοχής, που πάντα προσπαθεί να στηρίζει ο Όμιλος. Θα επισκεφτούν το παραδοσιακό ελαιοτριβείο και αμέσως μετά θα δοκιμάσουν τις ποικιλιακές τσικουδιές. Στη συνέχεια Θα καθίσουν σε γεύμα, με πιάτα από την υγιεινή κρητική κουζίνα.

Την εμπειρία θα ολοκληρώσει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος