Die Zeit: Η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να συνεπωμισθεί τις ριζικές αλλαγές που θέλει ο Τσίπρας

Εάν συναινέσουν οι δανειστές στις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για το ασφαλιστικό, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στις αρχές Φεβρουαρίου, με μόνο πρόβλημα την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών ψήφων.

Αυτό τονίζει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός “προσπαθεί να βρει έναν τρίτο εταίρο για τον συνασπισμό του, αλλά μέχρι στιγμής μάταια. Η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να συνεπωμισθεί τις ριζικές αλλαγές».

Ο οικονομολόγος Γενς Μπόισεν-Χογκρέφε, του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι “ο έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι με δεδομένη τη δημογραφική εξέλιξη η αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναγκαία στην Ελλάδα ακόμη κι αν δεν υπήρχε οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

Το δημοσίευμα αναφέρει για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ότι αν και σε ορισμένα πεδία σημειώνονται καθυστερήσεις, «συνολικά ο Τσίπρας έχει περάσει από τη Βουλή πολυάριθμα μεγάλα νομοθετικά πακέτα και αυτό με μια ισχνή πλειοψηφία».

«Στον προεκλογικό αγώνα ο Τσίπρας υποσχέθηκε όχι μόνον να διώξει την τρόικα από τη χώρα, αλλά και να μην προχωρήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων. Το ότι παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση, μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή. Προς όλους εκείνους στην Ελλάδα που θέλουν να φρενάρουν ή να υπονομεύσουν την δρομολογηθείσα πορεία, είτε στις τάξεις της αντιπολίτευσης είτε στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τσίπρας είναι εν τω μεταξύ διατεθειμένος να περάσει ακόμη και πικρές περικοπές».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν και διαφορετικά, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις, τότε ήδη σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις.

H Die Zeit υπογραμμίζει την ελπίδα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του “σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα όπως αξίζει στην ιστορία της και στον λαό της» και τέλος αναφέρεται στην ενδεχόμενη συζήτηση για την μείωση του ελληνικού χρέους “την οποία θέλει διακαώς να ανοίξει η κυβέρνηση και την οποία υποσχέθηκαν οι δανειστές όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση”.

«Εάν ο έλληνας πρωθυπουργός επιτύχει μια απομείωση του χρέους, τότε θα είχε να παρουσιάσει επιτέλους και μια μεγαλύτερη επιτυχία στο εσωτερικό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος