Διαρκής μάχη με διάσπαρτες εστίες στη Γορτυνία (video)

Στη Γορτυνία, η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες ήταν διαρκής. Από τις φλόγες δεν γλίτωσαν όμως πολλά σπίτια στο χωριό Χώρα. Το πρωί, η ισχυροποίηση των ανέμων προκάλεσε αναζωπύρωση, θέτοντας σε κίνδυνο τα πρώτα σπίτια του χωριού Νεοχώρι. Κάηκαν δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα και πρόβατα.Η φωτιά ανακόπηκε με την άμεση επέμβαση της ισχυρής πολυεθνικής δύναμης της πυροσβεστικής και με την ρίψη νερού από Καναντέρ. Από το απόγευμα η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Οι επιχειρήσεις στην Εύβοια

Είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται από την μανία της φωτιάς. Αυτό που περιμένουν τώρα οι επιχειρηματίες στις πυρόπληκτες περιοχές είναι να λάβουν γρήγορα την προκαταβολή της αποζημίωσης προκειμένου να αρχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο Θοδωρής Ρουμελιώτης πρόεδρος των Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, δήλωσε: «Πρέπει να μας βοηθήσουν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης δεν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις».

Η συνολική αποζημίωση για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις φτάνει στο 70% της ζημιάς

Στις επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις η πρώτη αρωγή για ζημιές σε:
-Μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής αλλά και κατεστραμμένα οχήματα Κάρτα ανέρχεται στις 8.000 ευρώ αν η καταστροφή είναι ολοσχερής, 4.000 αν οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν είναι λειτουργικές και 2.000 αν παρά τις ζημιές είναι λειτουργικές.
-Για τα επιχειρηματικά ακίνητα η προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής είναι 14.000 – 8.000 ή 3.000 ευρώ ανάλογα με τις ζημιές.

Έκκληση προς τους πολίτες να ενισχύσουν τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας και να μην κάνουν ακυρώσεις στα καταλύματα κάνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Η Δομίνα Χατζηαθανασίου επιχειρηματίας τουρισμού στο Πευκί Ευβοίας, αναφέρει: «Έκκληση κάνω ας έρθουν να περάσουν λίγες ημέρες από εμάς ζούμε πολλές οικογένειες στα χωριά, όλοι οι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι».

Μεταξύ των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων είναι και η απαλλαγή από το επιστρεπτέο μέρος της «Επιστρεπτέας προκαταβολής»

Αναστέλλονται επίσης φορολογικές – ασφαλιστικές – δανειακές υποχρεώσεις αλλά και Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων δήμων στην Εύβοια δίνεται η δυνατότητα Κάρτα 3μηνης αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Στην Αττική οι αυτοψίες στις επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν: 77 επιχειρήσεις επλήγησαν, από αυτές οι 22 καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ οι 29 δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κώστας Γαζούλης, Πέγκυ Μπρούσαλη, Μάριος Κωνσταντινίδης, Eιρήνη Βασάλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος