Δεκαπενταύγουστο: ΄Εξοδος με μποφόρ στο Αιγαίο – Σε υγειονομική επιφυλακή οι αρχές

Μεγάλη είναι η «έξοδος» του Δεκαπενταύγουστου με κάθε μέσο. Τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών έχουν τα νησιά, με συνέπεια η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά να είναι πολύ αυξήμενη, ενώ σημαντική είναι επίσης η κίνηση στα ΚΤΕΛ και τις εθνικές οδούς. Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, έχει απαγορευτεί έως τη μία το μεσημέρι η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου των εθνικών δικτύων.

Την ίδια ώρα, η ανησυχητική πορεία της πανδημίας έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές, οι οποίες έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και την αποφυγή του συνωστισμού, κατά κύριο λόγο στα νησιά, αλλά και στις εκκλησίες που θα συγκεντρώσουν πολύ κόσμο για το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη.

Στο «κόκκινο» είναι Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Η Τήνος έχει δείκτη θετικότητας 2,85%, η Πάρος 4,65%, και η Νάξος 5,32%. Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στα Χανιά μέχρι τις 18 Αυγούστου. Η Κέρκυρα φαίνεται ότι κέρδισε νέο ρεκόρ κρατήσεων, ενώ στα βόρεια, Χαλκδική και Πιερία «βουλιάζουν» σε επισκεψιμότητα με κρατήσεις άνω του 85%.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 24 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, 18 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 12 από τη Ραφήνα και 9 από το Λαύριο. Χθες Παρασκευή 13/08, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 28 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 24.556 επιβάτες , για τα νησιά του Αρσογαρωνικού 39 απόπλοι πλοίων με 6.776 επιβάτες, από τη Ραφήνα 16 αναχωρήσεις πλοίων με 6.924 επιβάτες και από το Λαύριο 11 αναχωρήσεις πλοίων με 2.964 επιβάτες.

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με τους επιβάτες να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, ή πιστοποιητικό νόσησης.

Κατά την επιστροφή τους από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας οι επιβάτες οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους: α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Στο δεύτερο περιλαμβάνονται μοριακό, rapid και self test, εφόσον έχει έχουν διενεργηθεί 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Το περασμένο διάστημα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούσαν «ισχυρή σύσταση» για τους ταξιδιώτες, ωστόσο η νέα ΚΥΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις μετακινήσεις από τα νησιά, καθώς πλέον καθίστανται υποχρεωτικά.

Σε ποια νησιά είναι αυξημένα τα κρούσματα κορονοϊού

Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή 13.08.21 εντοπίστηκαν 3.493 νέα κρούσματα στη χώρα, πέθαναν 24 συνάνθρωποί μας ενώ 235 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 927 κρούσματα στην Αττική, αυξήθηκε η διάδοση στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματίζει η εικόνα σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Ηδη σε ισχύ, σε ότι αφορά στις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες από τις πρωινές ώρες και βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο, αλλά κατά τόπους και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά, όπου η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Το Δεκαπεντάυγουστο ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη και τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ηπειρωτικά και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 βαθμούς.

Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη, Ηλίας Κούκος, Λία Χρηστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος