Δαββέτας, καθ. Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι: “Θετικό το κλίμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα”

Στην παρέμβαση της Unesco να αρχίσουν συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό για κάτι τέτοιο και βλέποντας διασύνδεση με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε τέθηκε εκ νέου το θέμα και αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον. “Το βήμα είναι μικρό αλλά για πρώτη φορά λένε οι Βρετανοί να πάμε σε διάλογο, έστω και εάν επιμένουν στις θέσεις τους” επισημαίνει στην ΕΡΤ και η Κρίστιαν Τύτγκατ, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και δηλώνει αισιόδοξη πως “μία μέρα σίγουρα θα επιστρέψουν πίσω. Το ερώτημα δεν είναι εάν επιστρέψουν αλλά πότε θα επιστρέψουν” είπε χαρακτηριστικά και ως καλό οιωνό ανέφερε το “ναι” από την Σικελία στην επιστροφή “για πάντα” στην Ελλάδα του “θραύσματος Fagan” του Παρθενώνα.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής Δαββέτας, “Το κλίμα που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό είναι πάρα πολύ θετικό, απέναντι στην προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, γιατί είναι ένα ζήτημα που είναι  αισθητικό αλλά και ηθικό και εκ των πραγμάτων γίνεται πολιτικό”

Σχετικά με τις αντιδράσεις από το Βρετανικό υπουργείο, που στην ουσία υποβαθμίζουν την παρέμβαση της Unesco και επισημαίνουν πως σε επίσημο επίπεδο βρετανικού υπουργείου και κυβέρνησης δεν υπάρχει εξέλιξη όσον αφορά στα γλυπτά, ανέφερε ο καθηγητής Δαββέτας: “Όσο υπάρχει καπνός, κάπου υπάρχει και φωτιά. Από τη στιγμή που επανέρχεται το θέμα της επιστροφής με οποιοδήποτε τρόπο σημαίνει ότι αυτό συζητείται” Και τόνισε χαρακτηριστικά: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε οποιεσδήποτε συζητήσεις με καθημερινούς ανθρώπους, πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και ιδιωτικές συζητήσεις δεν διστάζουν να πουν ότι πρέπει να υπάρξει αυτή η επιστροφή”.

“Το γενικότερο κλίμα της κοινής γνώμης είναι θετικό, με αφορμή επίσης την καλή εικόνα που έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προς τα έξω” τόνισε,  γεγονός στο οποίο απέδωσε μεγάλη σημασία, βλέποντας διασύνδεση με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπου τέθηκε εκ νέου το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, οπότε αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τα γλυπτά και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Unesco.

Το μουσείο της Ακρόπολης έχει την άριστη υποδομή για την επανένωση των γλυπτών σημείωσε και επισήμανε πως η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παίζει μεγάλο ρόλο και όταν το γενικότερο κλίμα είναι υπέρ της επιστροφής αυτό δεν μπορούν εφ΄όρου ζωής να μην το ακούν οι ιθύνοντες πολιτικοί στη Βρετανία.

Όπως επισήμανε από την πλευρά της η κα Τύτγκατ ” Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση παίζουν πινγκ πόνγκ. Εάν η κυβέρνηση αλλάξει τον νόμο του 1963 και δεν προηγείται το Μουσείο στην απόφαση της επιστροφής, θα μπορέσει να γίνει διαφορετικά η διαδικασία και να επιστραφούν”

Πηγή: ERT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος