Δ. Παπαδημητριάδης: Τα παιδιά των αντιεμβολιαστών υποφέρουν από αυτόν τον διχασμό (vid)

Η πανδημία και η στάση των αντιεμβολιαστών δημιουργεί διαμάχη στις οικογένειες με αποτέλεσμα ακόμα και την ενδοοικογενειακή βία. Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις για τον ψυχικό αντίκτυπο αυτής της διαμάχης στα παιδιά και στους εφήβους.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία έχει κοστίσει ψυχολογικά σε όλους τους ανθρώπους, υπάρχει μια αβεβαιότητα για το μέλλον η οποία είναι πολύ πιεστική είπε ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Η σύγχυση η οποία υπάρχει στην κοινωνία για το εάν τα εμβόλια κάνουν καλό είναι φυσικό να αποτυπώνεται και στο οικογενειακό περιβάλλον, «όμως η αδιαμφισβήτητη αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, δεν τους κάνει ειδικούς στις μάσκες και τα εμβόλια», είπε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης όσον αφορά στις οικογένειες στις οποίες εμβόλια και πανδημία προκαλούν οικογενειακή διαμάχη. «Οι γονείς σκέφτονται με συναίσθημα και ανταποκρίνονται στο συναίσθημα. Για παράδειγμα τους αγγίζει πολύ η ιστορία ενός ανθρώπου που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, ότι ταλαιπωρήθηκε με ένα εμβόλιο. Ακόμα και αν είχε ψυχοσωματικά συμπτώματα από την ανησυχία του για το εμβόλιο. Από την άλλη οι εξηγήσεις που δίνουμε εμείς οι ειδικοί δεν διεγείρουν το συναίσθημα. Στην καλύτερη περίπτωση επισύρουν το φόβο και ο φόβος οδηγεί στην άμυνα. Και γνωρίζουμε ότι ένας στους τέσσερις γονείς, ακόμη και ένας πατέρας η μια μητέρα στο ίδιο σπίτι υιοθετεί ως μηχανισμό άμυνας την αντιδραστικότητα. Αντί για την προστασία στο εμβόλιο αισθάνονται την ανάγκη να αντιδράσουν στο εμβόλιο», επισήμανε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Τα παιδιά των αντιεμβολιαστών, πρόσθεσε, υποφέρουν από αυτό τον διχασμό, ανάμεσα σε αυτό που ακούνε στο σπίτι και στην αντίθετη πληροφορία στην οποία εκτίθενται, αναπόφευκτα: στο διαδίκτυο ή από τους συμμαθητές, από τους δασκάλους στο σχολείο. Διεθνώς καταγράφεται ότι η συχνότερη ερώτηση που κάνουν τα παιδιά είναι: «Έφυγε αυτός ο ιός;», «κινδυνεύουμε ακόμα;». Η επιμονή των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά, ενισχύει αυτό το άγχος και η αντιδραστικότητα των γονιών, μεγεθύνει την ανησυχία. Τα παιδιά των αντιεμβολιαστών, στιγματίζονται και βγαίνουν στο περιθώριο, είπε ο κ.Παπαδημητριάδης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος