Δ. Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος: Οι διαταραχές προσωπικότητας εξηγούν τον χαρακτήρα των ανθρώπων που εμπλέκονται στα εγκλήματα (video)

«Η οργή του κόσμου τροφοδοτείται και από ένα αίσθημα ότι ο κόσμος μας δεν είναι ασφαλής», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, Ψυχίατρος  – Ψυχοθεραπευτής με αφορμή τις ακραίες εκδηλώσεις του κόσμου στην Πάτρα, που προπηλάκισε συγγενείς της 33χρονης μητέρας που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της. Μιλώντας για την κατηγορούμενη εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ του καλού και του κακού, λέγοντας άλλο πράγμα είναι η ανθρωποκτονία παιδιού από γονείς και άλλο αδίκημα η παιδοκτονία.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι μπαίνουμε σε έναν κόσμο χειρότερο. Ότι αυτή η ασχήμια που καταγράφεται στην εγκληματικότητα τους πλησιάζει σιγά σιγά», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Παπαδημητριάδης.

Μιλώντας για το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα ο ψυχολόγος δήλωσε πως είναι δύσκολο να συζητάμε για την υπόθεση με όρους ψυχιατρικούς επί του παρόντος, παρά μόνο για να συγκρίνουμε την υπόθεση με άλλα βίαια περιστατικά στο εξωτερικό.

«Οι διαταραχές προσωπικότητας εξηγούν τον χαρακτήρα των ανθρώπων που εμπλέκονται στα εγκλήματα. Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση, υπάρχει ένας μακιαβελικός τρόπος σκέψης, υπάρχει το γαϊτανάκι των άλλων ανθρώπων γύρω από τις δικές τους ανάγκες στο οποίο επενδύουν πάρα πολύ. Ίσως γονείς οι οποίοι πράττουν εγκλήματα όχι για να θυσιάσουν τον εαυτό τους για το καλό των παιδιών, αλλά θυσιάζοντας τα παιδιά για τις δικές τους ανάγκες», σχολίασε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Επιπόλαιη η οποιαδήποτε προσέγγιση σε αυτή τη φάση

Αναφορικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης στην Πάτρα ο κ. Παπαδημητριάδης τόνισε ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει εξεταστεί από ειδικό της ψυχικής υγείας η κατηγορούμενη, oπότε είναι πάρα πολύ επιπόλαιη η οποιαδήποτε προσέγγιση θα μπορούσε να κάνει ένας ειδικός της υγείας».

Και όπως εξήγησε ότι αυτό μπορεί να έγινε σκόπιμα από τις εισαγγελικές αρχές. «Εδώ που υπάρχει ενδεχόμενη ενοχή της κατηγορούμενης αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει στρατηγική, υπάρχει ακολουθία στο χρόνο με πολλές ενέργειες. Σίγουρα δε συζητάμε για προσωπικότητες ανθρώπων στις οποίες δεν υπάρχει καταλογισμός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος