«Αθάνατος» – Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα

Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη εκπληρώθηκε και η γη της Κρήτης υποδέχθηκε τον μεγάλο Έλληνα. Με την ιαχή “αθάνατος”, χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν τη σορό του στο παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία, παρουσία της οικογένειας αλλά και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το ριζίτικο τραγούδι 96 βρακοφόρων, που με τον δικό τους τρόπο τον αποχαιρέτησαν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, άνθρωπος των λαϊκών αγώνων, στο ύστατο ταξίδι του είχε στο πλευρό του τον λαό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με δάκρυα στα μάτια και σιγοτραγουδώντας τα αλησμόνητα τραγούδια του, πένθησαν για τον χαμό του. Από την Αθήνα έως και την τελευταία του κατοικία στα Χανιά βρέθηκαν δίπλα του ως ελάχιστη ανταπόδοση της ανεκτίμητης προσφοράς του.

Σε όλο του ταξίδι, από τα νερά του Αιγαίου έως τα Χανιά δεν έμεινε στιγμή μόνος. Όλοι ήταν εκεί, στο μεγάλο κατευόδιο, δίπλα του, για το στερνό αντίο.

Στο λιμάνι της Σούδας, στο δρόμο για τη δημοτική αγορά Χανίων, μέσα στην πόλη έως την τελευταία του κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη, στο Γαλατά Χανίων.

Ο κόσμος που μεγάλωσε με το μνημειώδες του έργο, που αγωνίστηκε με τα τραγούδια του, τρέχει να ρίξει λίγα λουλούδια στο αυτοκίνητο που μεταφέρει τη σορό του. Συγκινούνται, υποκλίνονται τον αποχαιρετούν με σεβασμό και συγκίνηση.

Μια λαοθάλασσα τον περιβάλλει. Όσοι δε μπορούν να πλησιάσουν τη σορό του λόγω του μεγάλου πλήθους, τον αποχαιρετούν από τα μπαλκόνια.

Γύρω από το φέρετρο 96 βρακοφόροι, όσα και τα χρόνια του Οικουμενικού δημιουργού. Φορούν σαρίκια, σύμβολο της λεβεντιάς, της περηφάνειας και του πένθους.

Λόγια αγάπης κατακλύζουν το βιβλίο συλλυπητηρίων έξω από το Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων.

Οι Έλληνες αποχαιρέτησαν με δέος τον οραματιστή, τον παγκόσμιο μουσικό, το μεγάλο Έλληνα που με το θάνατό του σφράγισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στη σύγχρονη μουσική ιστορία του τόπου.

Σήμερα δονήθηκε σύγκορμη η χώρα πέρα ως πέρα. Ο ουρανομήκης, υψιπετής δημιουργός, ο Μίκης της Ελλάδας και του κόσμου όλου, επέστρεψε στη γη των προγόνων του τη λεβεντομάνα Κρήτη.

Οι βρακοφόροι με τα πένθιμα σαρίκια στο κεφάλι, τραγούδησαν το ριζίτικο άσμα «Ο Αντρειωμένος» για να τον συνοδεύσουν μέχρι την τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, όπου αναπαύονται οι γονείς του και ο αγαπημένος του αδελφός.

Η κόρη του, Μαργαρίτα, τραγούδησε το «Παληκάρι» αμέσως μετά την εξόδιο ακολουθία, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Αποχαιρετούμε τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης».

Με δάκρυα στα μάτια, η Μαργαρίτα και ο Γιώργος, τα δύο παιδιά του Μίκη, μαζί με τα εγγόνια και τα δισέγγονα του, στάθηκαν δίπλα στο φέρετρό του, όπου ακουμπάει όλη η Ελλάδα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του, εξήρε τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη για τη συμφιλίωση των λαών.

Το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Με τη λέξη «Αθάνατος», και τα κοσμαγάπητα τραγούδια του στα χείλη, τον αποχαιρέτησαν οι συγχωριανοί του, που τον συνόδευσαν πεζή μέχρι το κοιμητήριο.

Με ριζίτικα αποχαιρέτησαν οι Κρήτες τον συμπατριώτη τους και η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» με τον Δημήτρη Μπάση να τραγουδά του αφιέρωσε συνοδεύοντάς τον το «Μάνα μου και Παναγιά».

Αντίο Μίκη. Είχαμε ξεχάσει ότι είσαι θνητός. Είναι όμως αθάνατο το έργο σου και οι αγώνες σου για τη Ρωμιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Χαρά Γιαννοπούλου, Παντελής Χουλάκης, Κατερίνα Πολύζου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος