Απολογίες για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη – Πολιτική αντιπαράθεση για τις διαδηλώσεις (video)

Στο γραφείο της ανακρίτριας, απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τα έκτροπα της Νέας Σμύρνης και τον άγριο ξυλοδαρμό του αστυνομικού. Ο ένας από τους τρεις κατηγορούμενους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κρίθηκε προφυλακιστέος. Στον δεύτερο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Όλοι τους αρνούνται κάθε ανάμειξη στο περιστατικό.

Είχε συλληφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού. Φερόταν από τις αρχές ως ο άνδρας που έτρεξε με ταχύτητα και έριξε στο οδόστρωμα τον αστυνομικό που ήταν συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΡΑΣΗ και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε άγρια από το πλήθος.

Ο κατηγορούμενος αρνείται την εμπλοκή του και την αποδίδει σε κατάθεση του συζύγου της αδελφής του, τον οποίο χαρακτηρίζει ψυχικά ασταθή.

Όπως αναφέρει ο 30χρονος: “Την τελευταία φορά τον συνάντησα την Τσικνοπέμπτη. Ήρθε απρόσκλητος στην οικία μας για να προκαλέσει προβλήματα. Τον απομάκρυνα από το σπίτι και λίγο πριν φύγει, εκτός των άλλων ύβρεων, μου είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά «…Θα δεις τι θα πάθεις από εμένα…» «…Θα σε φτιάξω….». Η κατάθεση του είναι γεμάτη κενά και αντιφάσεις”.

Ο 30χρονος ισχυρίζεται ότι την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν στην Δυτική Αττική και όχι στη Νέα Σμύρνη και επικαλείται στοιχεία και μαρτυρίες που σύμφωνα με την υπεράσπισή του, το επιβεβαιώνουν.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας που τον κατηγόρησε, φέρεται να ανασκεύασε εν μέρει τις αρχικές του καταθέσεις στην Αστυνομία ότι δηλαδή ο 30χρονος ήταν αυτός που έριξε τον αστυνομικό από τη μοτοσικλέτα.

Για απόπειρα ανθρωποκτονϊας σε βάρος του αστυνομικού κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο 23χρονος κατηγορούμενος.

Για τον 22χρονο που είχε συλληφθεί την ίδια μέρα δεν προέκυψε εμπλοκή του στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού.

Αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων, δηλαδή εμφάνιση 3 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 1000 ευρω.

Στον ανακριτή απολογήθηκαν συνολικά 9 από τους 12 συλληφθέντες.

Συνομιλίες

Με εισαγγελική εντολή έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ανατριχιαστικός είναι ο διάλογος των δύο κατηγορουμένων. Ο ένας από τους δυο ήταν ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών για παλαιότερα παραπτώματα.

Βίντεο ντοκουμέντο αναρτήθηκε σε σελίδα στα social media. Οι χούλιγκαν συνηθίζουν, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, να δημοσιεύουν βίντεο από τις καταδρομικές τους ενέργειες, σε μία προσπάθεια να κάνουν επίδειξη δύναμης στους αντιπάλους τους. Αστυνομικοί εξηγούν ότι για πρώτη φορά ύστερα από εννιά χρόνια είδαν στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης σύμπραξη οπαδών τεσσάρων διαφορετικών ομάδων της Αθήνας. Η τελευταία φορά που είχε γίνει μία τέτοια προσπάθεια ήταν το Φεβρουάριο του 2012, όταν είχαν έρθει σε επαφή για κοινή συγκέντρωση κατά της ψήφισης του 2ου Μνημονίου.

Οπαδός με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των γηπέδων περιέγραψε στην ΕΡΤ, χωρίς να επιθυμεί την αποκάλυψη του ονόματός του, το προφίλ των χούλιγκαν: «Είναι κάτω των 35 ετών, έχουν κοινό στυλ ντυσίματος συνήθως ίδιας μάρκας ρούχα και παπούτσια ενώ αρέσκονται σε άμεσες, σώμα με σώμα, μάχες με τον αντίπαλο».

Η ίδια πηγή περιγράφει τον τρόπο δράσης των χούλιγκαν: «Χρησιμοποιούν ενισχυμένες μολότοφ που πυροδοτούνται με κροτίδες, επικοινωνούν με διαδικτυακές εφαρμογές που παρέχουν κρυπτογράφηση, ενώ οι ομάδες κρούσης έχουν σχεδόν πάντα αρχηγό. Προτεραιότητα ορισμένες φορές για την αρχηγία έχει κάποιος που έχει κάνει φυλακή για επεισόδια»

Μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν κλειστές ομάδες στα social media, μέσω των οποίων κλείνονται ραντεβού οπαδών αλλά και «αχαρτογράφητοι» για τις Αρχές ανήλικοι, οι οποίοι επηρεάζονται από τη ψυχολογία της μάζας.

Έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων για αστυνομική αυθαιρεσία

Διερευνώνται υπό την εποπτεία Εισαγγελέα με εντολή κατεπείγοντος όλες οι καταγγελίες – και το οπτικοακουστικό υλικό- που έγιναν και αφορούν σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Σμύρνη, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ, βρίσκονται κλειστές ομάδες στα social media και «Αχαρτογράφητοι» ανήλικοι.

Στα Χανιά ένας 19χρονος μαχαιρώθηκε με σουγιά, κατά τη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής οργανωμένων οπαδών ομάδων της Αθήνας. Η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον 23χρονο που τον μαχαίρωσε λίγα εκατοστά από την καρδιά. Συνολικά οι κατηγορούμενοι για την αιματηρή συμπλοκή είναι 10, ανάμεσά τους ο 23χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πολιτική αντιπαράθεση

Συγκεντρώσεις και πορείες στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας και ενώ το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά πυροδοτούν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Λίγες ώρες μετά την καταγγελία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ η ΝΔ με αφορμή αναρτήσεις καταγγέλλει ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ ότι καλεί τους πολίτες, όπως επισημαίνει, σε αντικυβερνητικό αγώνα. Παράλληλα, επικαλείται αναρτήσεις τοπικών οργανώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, αδιαφορώντας, όπως σχολιάζει το κυβερνών κόμμα, για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες: “Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ. Τσίπρα είναι τεράστια”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης δίνει συνέχεια στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περιστατικά αστυνομικής βίας αυθαιρεσίας και καλεί το υπουργείο να αφήσει την ΕΛΑΣ έξω από τις πολιτικές σκοπιμότητες, λέγοντας: ‘Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τρομοκράτηση και χειραγώγηση της ελληνικής κοινωνίας και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα μας δεν μπορούν να κρυφτούν από τα συνεχή επαναλαμβανόμενα ψέματα”.

Μιλώντας στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανέφερε: “Οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού, συνωστισμού και προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν, διασπείρουν τον κορονοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν φορούν μάσκες, οι άνθρωποι φωνάζουν, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Η Κυβέρνηση δεν ανέστειλε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική”.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επιρρίπτουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης…

“Είναι φανερό ότι έχει αποτύχει η πολιτική της κυβέρνησης, το λέγαμε από την αρχή ότι το λοκντάουν ακορντεόν, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για οικονομία και κοινωνία”, σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματα μιλώντας στο OPEN.

“Η διαχείριση της πανδημίας ήταν όχι απλώς απαράδεκτη, για να μην χρησιμοποιήσω καμιά πιο βαριά έκφραση δολοφονική, έχει τεράστιες ευθύνες”, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

“Οι οριζόντιες απαγορεύσεις όχι μόνο δεν αναχαιτίζουν την πανδημία, αλλά καταστρέφουν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας”, σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κατερίνα Πολύζου, Γιάννης Σουλιώτης, Νίκος Κουντούρης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος