ertnews.gr

Ανησυχία για την πανδημία — Αγγίζει τα όρια επιφυλακής ο δείκτης θετικότητας

26/08 16:50
Ανησυχία για την πανδημία — Αγγίζει τα όρια επιφυλακής ο δείκτης θετικότητας

(EUROKINISSI)

Αίσθημα ανησυχίας σηματοδοτούν οι σταθερά υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και ο δείκτης θετικότητας covid, που σε πολλές περιοχές ξεπερνά τα όρια επιφυλακής. Βασική γραμμή άμυνας για τους επιστήμονες και την Πολιτεία, είναι η ενίσχυση του αριθμού των εμβολιασμών, με την υποχρεωτικότητα να παραμένει στο τραπέζι και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως επεσήμανε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι υγειονομικοί πάντως, αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα και ζητούν παράταση χρόνου για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας. «Είναι ζήτημα ηθικής τάξης να είναι εμβολιασμένοι οι υγειονομικοί», απαντά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η ταχύτατη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με το αποτύπωμα που αφήνει η σταδιακή επιστροφή των αδειούχων προκαλεί μεγάλη ανησυχία. O δείκτης θετικότητας ξεπερνά τα όρια επιφυλακής δηλαδή το 4%, σε μερικές περιοχές μάλιστα κατά πολύ όπως στη Νάξο (7,70%), στην Ικαρία (6,90%), στην Ηλεία (6,51%) και την Άνδρο (5,36%).

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τις περιοχές που είναι πάνω από το όριο επιφυλακής όπως η Καβάλα και η Μύκονος.

  • Καβάλα (4,89%)
  • Μεσσηνία (4,80%)
  • Ιθάκη (4,78%)
  • Μύκονος (4,73%)
  • Θεσπρωτία (4,42%),
  • Νήσων (4,19%)
  • Κάλυμνος (4,12%)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι.

Αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα θα το κάνουμε σε εκείνες τις κατηγορίες επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία για τα ποσοστά του εμβολιασμού και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ανέφερε.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας μπαίνουν οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

«Το μέτρο είναι επιβεβλημένο πρέπει να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για τα κενά που θα προκύψουν, συγχωνεύσεις, τρίμηνες συμβάσεις, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα» τόνισε ο ΓΓ Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Η εθνική επιτροπή βιοηθικής και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έχουν με σαφήνεια δηλώσει για την υποχρεωτικότητα των υγειονομικών. Πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι υγειονομικοί, είναι θέμα ηθικής τάξεως αυτό. Δεν αντιδρούν οι υγειονομικοί κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν».

Δεν μπορεί να χάσει άνθρωπος τη δουλειά του γι`αυτό, με αυτή κίνηση η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πείσει τον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάθε προετοιμασίας για τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων, οδηγούν το σύστημα σε αδιέξοδο».

Η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς λειτουργούς είναι αντιδημοκρατική και απάνθρωπη, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους δεν εμβολιαστούν, πραγματοποίησαν υγειονομικοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα. Στην Αθήνα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησαν να φτάσουν στο Mέγαρο Mαξίμου. Στο ύψος της Βουλής βρήκαν τείχος από κλούβες και αύρα της αστυνομίας. Όταν επιχείρησαν από άλλο δρόμο να προσεγγίσουν βρήκαν και εκεί διμοιρίες των ΜΑΤ.

«Καλούμε τη κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο προκειμένου να πειστούν και εμείς θα κάνουμε προσπάθεια και οι τελευταίοι συνάδελφοι να εμβολιαστούν, 31 Αυγούστου δεν μπορεί να είναι ασφαλείς και 1 Σεπτεμβρίου επικίνδυνοι» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Καλά θα κάνει η ΠΟΕΔΗΝ να δει το 85% των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί κι όχι το 15% των ανεμβολίαστων οι οποίοι με διάφορους τρόπους επιβαρύνουν τους συναδέλφους τους» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης.

Από την αρχή της εβδομάδας οι πολίτες που έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση εμβολιασμού, έφτασαν τις 100.000 με πολλούς από αυτούς να έχουν ήδη εμβολιαστεί ακόμα και την ίδια ημέρα με το κλείσιμο του ραντεβού τους.

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Σχέδιο δράσης καταρτίζεται σήμερα στο υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση όλων των νοσοκομείων της χώρας ενόψει ενδεχόμενης έξαρσης του πανδημικού κύματος τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν όλοι οι διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας προκειμένου να ανασυνταχτούν οι δυνάμεις των νοσοκομείων υπό τα δεδομένα της παρούσας κατάστασης.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη – Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version