ertnews.gr

Άμεση η κατάργηση των ιστοσελίδων που μεταδίδουν παράνομα αθλητικά γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης

01/10 17:15
Άμεση η κατάργηση των ιστοσελίδων που μεταδίδουν παράνομα αθλητικά γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης

«Εί­ναι κοι­νός τό­πος η δια­πί­στω­ση ότι σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο το φαι­νό­με­νο της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας λαμ­βά­νει πλέ­ον ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις, απει­λώ­ντας τις δη­μιουρ­γι­κές βιο­μη­χα­νί­ες, θέ­το­ντας σε κίν­δυ­νο την επι­βί­ω­ση των δη­μιουρ­γών ή ακό­μα και οδη­γώ­ντας σ’ εξα­φά­νι­ση ολό­κλη­ρους κλά­δους», επισημαίνει ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου).

Παράλληλα τονίζει πως: «Η κα­τά­στα­ση επι­δει­νώ­θη­κε ση­μα­ντι­κά από τις συ­νέ­πειες της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, η οποία δη­μιούρ­γη­σε αυ­ξη­μέ­νες ανά­γκες στους χρή­στες για ενη­με­ρω­τι­κό, εκ­παι­δευ­τι­κό και ψυ­χα­γω­γι­κό υλι­κό. Επι­πλέ­ον, οι τε­χνο­λο­γι­κές εξε­λί­ξεις και η έκρη­ξη των έξυ­πνων μέ­σων έχουν συμ­βά­λει κα­τα­λυ­τι­κά στην αύ­ξη­ση των χρη­στών του δια­δι­κτύ­ου, διευ­κο­λύ­νο­ντας την πρό­σβα­ση στους ιστό­το­πους, των πει­ρα­τι­κών συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων.

Ση­μειω­τέ­ον ότι τα κέρ­δη των ιδιο­κτη­τών/δια­χει­ρι­στών των πει­ρα­τι­κών ιστο­σε­λί­δων, όπως υπο­λο­γί­ζε­ται, αυ­ξά­νο­νται με γε­ω­με­τρι­κή πρό­ο­δο. Πρό­σφα­τα δη­μο­σιευ­μέ­νη έρευ­να, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από τη μη κερ­δο­σκο­πι­κή ορ­γά­νω­ση Digital Citizens Alliance και την εται­ρία White Bullet Solutions, κα­τέ­δει­ξε ότι οι ιστό­το­ποι και οι εφαρ­μο­γές με πει­ρα­τι­κές ται­νί­ες και τη­λε­ο­πτι­κές σει­ρές κερ­δί­ζουν πε­ρί­που 1,3 δισ. δο­λά­ρια από δια­φη­μί­σεις κά­θε χρό­νο! Πο­σό αστρο­νο­μι­κό αν λά­βου­με υπό­ψη ότι η έρευ­να έγι­νε στο­χευ­μέ­να σε συ­γκε­κρι­μέ­νες ιστο­σε­λί­δες, οι οποί­ες φι­λο­ξε­νούν μό­νο ται­νί­ες και τη­λε­ο­πτι­κές πα­ρα­γω­γές.

Με δε­δο­μέ­νη την τε­ρά­στια απώ­λεια εσό­δων από τη με­τά­δο­ση αθλη­τι­κών γε­γο­νό­των στη χώ­ρα μας και κά­τω από τις πιέ­σεις που άσκη­σαν η Cosmote TV και η Nova για λή­ψη νο­μο­θε­τι­κών μέ­τρων, στον ν. 4821/2021 (ΦΕΚ 134/Α/31-7-2021) για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό του Ελ­λη­νι­κού Κτη­μα­το­λο­γί­ου, συ­μπε­ρι­λή­φθη­καν νέ­ες ρυθ­μί­σεις για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας (τρο­πο­ποί­η­ση της παρ. 10Α του άρ­θρου 66Ε του ν. 2121/1993).

Συ­γκε­κρι­μέ­να, η νέα νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση του άρθ. 48 προ­βλέ­πει το live dynamic blogging των ιστο­σε­λί­δων που «κλέ­βουν» από τις πλατ­φόρ­μες κυ­ρί­ως αθλη­τι­κά γε­γο­νό­τα. Τη δια­κο­πή της πρό­σβα­σης θα ανα­λαμ­βά­νουν οι ίδιοι οι πά­ρο­χοι (Cosmote, Vodafone, Wind, Nova), οι οποί­οι με­τα­δί­δουν τα γε­γο­νό­τα αυ­τά.

Σύμ­φω­να με την αι­τιο­λο­γι­κή έκ­θε­ση, με το άρ­θρο 48-Ρυθ­μί­σεις για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας, επέρ­χο­νται ου­σια­στι­κές βελ­τιώ­σεις που κα­θι­στούν απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη την υφι­στά­με­νη ει­δι­κή δια­δι­κα­σία άμε­σης λή­ψης προ­λη­πτι­κών μέ­τρων για την προ­στα­σία των κα­τό­χων προ­στα­τευό­με­νων δι­καιω­μά­των πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας ή συγ­γε­νι­κών δι­καιω­μά­των για γε­γο­νό­τα εθνι­κής ή διε­θνούς τη­λε­θέ­α­σης που πρό­κει­ται να με­τα­δο­θούν ταυ­τό­χρο­να με τη διε­νέρ­γειά τους, ιδί­ως ζω­ντα­νές με­τα­δό­σεις πο­λι­τι­στι­κών ή αθλη­τι­κών γε­γο­νό­των, σε πε­ρι­πτώ­σεις που επί­κει­ται με­γά­λης κλί­μα­κας προ­σβο­λή αυ­τών μέ­σω του δια­δι­κτύ­ου».

Ακολούθως ο ΟΣΔΕΛ αναφέρει ότι: «Με τη νέα διά­τα­ξη οι δι­καιού­χοι μπο­ρούν να υπο­βά­λουν αί­τη­ση στην Επι­τρο­πή το αρ­γό­τε­ρο 15 ημέ­ρες πριν από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ημε­ρο­μη­νία για τη με­τά­δο­ση γε­γο­νό­των εθνι­κής ή διε­θνούς τη­λε­θέ­α­σης (π.χ. Champions League). «Αν η Επι­τρο­πή κά­νει δε­κτή την αί­τη­ση, εκ­δί­δει από­φα­ση, με την οποία κα­λεί τους πα­ρό­χους πρό­σβα­σης στο δια­δί­κτυο να δια­κό­ψουν την πρό­σβα­ση στο πε­ριε­χό­με­νο και να λά­βουν οποιο­δή­πο­τε άλ­λο μέ­τρο κρί­νουν πρό­σφο­ρο και το οποίο στο­χεύ­ει στην παύ­ση, στην απο­τρο­πή επα­νά­λη­ψης ή και στην πρό­λη­ψη της προ­σβο­λής, εντός προ­θε­σμί­ας, που δεν μπο­ρεί να εί­ναι μι­κρό­τε­ρη από 6 ώρες και με­γα­λύ­τε­ρη από 12 ώρες από την απο­στο­λή της από­φα­σης» (ν. 4821/2021, άρθ. 48, παρ. 2α).

Οι πα­́ρ­οχοι υπη­ρε­σιών πρό­σβα­σης στο δια­δί­κτυο οφεί­λουν να απο­στεί­λουν άμε­σα δη­λώ­σεις για συμ­μόρ­φω­ση με το δια­τα­κτι­κό της από­φα­σης της Επι­τρο­πής στην Εθνι­κή Επι­τρο­πή Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών και Τα­χυ­δρο­μεί­ων (ΕΕΤΤ). Συγ­χρό­νως, η Επι­τρο­πή του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού θα μπο­ρεί να επι­βά­λει τη δια­κο­πή πρό­σβα­σης σε πει­ρα­τι­κές ιστο­σε­λί­δες που θα «ανέ­βουν» και θα φέ­ρουν πα­ρεμ­φε­ρή τί­τλο, εντός 24 ωρών.

Με τον τρό­πο αυ­τόν επι­λύ­ε­ται ένα ση­μα­ντι­κό πρό­βλη­μα, αφού η πρα­κτι­κή των πει­ρα­τών, στις πε­ρι­πτώ­σεις που δια­κό­πτε­ται η πρό­σβα­ση στην ιστο­σε­λί­δα τους, εί­ναι να ανοί­γουν νέα με πα­ρεμ­φε­ρή τί­τλο και να συ­νε­χί­ζουν απτό­η­τοι την πα­ρά­νο­μη δρα­στη­ριό­τη­τά τους.

Επι­πλέ­ον, κα­θώς εί­ναι σύ­νη­θες οι ιστό­το­ποι με πα­ρά­νο­μο υλι­κό να φι­λο­ξε­νούν δια­φο­ρε­τι­κά εί­δη έρ­γων π.χ. ται­νί­ες, τη­λε­ο­πτι­κές σει­ρές, βι­βλία κλπ., με τη ρύθ­μι­ση αυ­τή ενι­σχύ­ε­ται η προ­στα­σία όλων των πνευ­μα­τι­κών έρ­γων. Κά­θε δια­κο­πή πρό­σβα­σης σε ιστο­σε­λί­δα με πει­ρα­τι­κό υλι­κό, δυ­σχε­ραί­νει την πρό­σβα­ση χρη­στών σε πα­ρά­νο­μα αναρ­τη­μέ­να έρ­γα, που προ­στα­τεύ­ο­νται από το δί­καιο της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας.

Από το 2019 ο ΟΣ­ΔΕΛ ερ­γά­ζε­ται συ­στη­μα­τι­κά για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της ηλε­κτρο­νι­κής πει­ρα­τεί­ας (Anti-piracy) και της πα­ρά­νο­μης διά­θε­σης προ­στα­τευό­με­νων έρ­γων λό­γου στο δια­δί­κτυο. Οι συμ­βα­σιού­χοι του Ορ­γα­νι­σμού έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να υπο­βά­λουν κα­ταγ­γε­λία ηλε­κτρο­νι­κά».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version