Αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ – Γεμίζουν οι κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, λόγω και της διασποράς των μεταλλάξεων. Οι επιπλέον κλίνες που έχουν δοθεί στις ΜΕΘ γεμίζουν κι αυτές σιγά – σιγά, και οι ελπίδες εναποτίθενται στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ήδη έχουν χορηγηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά στο Λεκανοπέδιο, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. 1.291 κρεβάτια σε ΜΕΘ και άλλες 1.310 απλές νοσοκομειακές κλίνες έχουν καλυφθεί με περιστατικά Covid σε όλη τη χώρα.

«Ξέρουμε το επόμενο δεκαήμερο θα είναι δύσκολο, υπάρχει όμως ψυχραιμία στο προσωπικό και είμαστε εκπαιδευμένοι» είπε ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, δ/ντής Μονάδας COVID του «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.

Το νοσοκομείο «Αττικόν» ξεκινά την εφημερία της Παρασκευής με 3 κενές κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόλις αδειάζει ένα από 84 κρεβάτια της Μονάδας, αμέσως καταλαμβάνεται.

«Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη ραγδαία εξάπλωση παίζει η επικράτηση των μεταλλάξεων του ιού και ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης» τόνισε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Στο στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το οποίο έχει παραχωρήσει 120 κλίνες στο ΕΣΥ, έχουν ήδη μεταφερθεί 70 ασθενείς και μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά ακόμη 50 ασθενών non Covid από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Ερυθρός Σταυρός. Αντίστοιχα, αυτά τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν ασθενείς κορονοϊού. Ακόμη 12 κρεβάτια άνοιξαν την Πέμπτη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Στο 90% φθάνει η πληρότητα των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 2.219 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι μισές καταγράφονται στην Αττική. 449 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 35 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων που προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως εμβολιαστικό κέντρο, βρέθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, με αφορμή την συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου εμβολιαστικών δόσεων κατά του κορονοϊού στη χώρα.

«Σήμερα ξεπερνάμε το συμβολικό αριθμό των 1.000.000 δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Από τον Απρίλιο, μάλιστα, θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία εμβολιασμού, συνομίλησε με πολίτες, αλλά και με το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

«Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» ξεναγήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Νίκο Χαρδαλιά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ήξερα ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στους εμβολιασμούς και τώρα βλέπω το γιατί. Έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, από τα χαμηλότερα ποσοστά χαμένων δόσεων» δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 1.800.000 πολίτες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί και τυπικά το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών. Εντυπωσιακό ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται, καθώς το 98% εξ αυτών είναι συνεπείς στο ραντεβού τους.

«Σε διάστημα τριών μηνών θα έχουμε πλησιάσει πολύ κοντά στο να έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας» υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί στο 80% ενώ το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο 50%. Στόχος είναι να ανεβάσουμε το ποσοστό στο 80% για όλους» είπε ο ΓΓ των Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Μέσα στον Απρίλιο, η Ελλάδα θα παραλάβει ένα εκατομμύριο εμβόλια της Pfizer και άλλες 400.000 από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

H εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής και πολλά θα κριθούν το επόμενο δεκαήμερο. Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τις 6:00 το πρωί της 16ης Μαρτίου, με την κυβέρνηση να στοχεύει να ανοίξει από το ορόσημο αυτό και μετά σταδιακά την αγορά, καθώς η κούραση των πολιτών είναι δεδομένη και η οικονομία βρίσκεται στο όριο της αντοχής της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν ημέρα με την ημέρα τα δεδομένα της πανδημίας και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης θα επανεξετάσουν τι μέλλει γενέσθαι με το λιανεμπόριο.

Το όποιο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς εκτιμάται ότι θα πάει κάποιες ημέρες πίσω. Η 16η Μαρτίου ως ημέρα σταδιακής επανεκκίνησης με τα σημερινά στοιχεία δείχνει να απομακρύνεται. Αναμένεται το αποτύπωμα των νέων μέτρων στην εικόνα των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία προτού η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας απέλυσε 2 υπαλλήλους γηροκομείου που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν

Δύο εργαζόμενοι σε γηροκομείο της Μητρόπολης Ηλείας αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και απολύθηκαν. Το γεγονός αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, μιλώντας σε τοπικό μέσο. Διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος, και οι δυο εργαζόμενοι του γηροκομείου «Παναγία η Καθολική» απολύθηκαν «γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αρνήθηκαν να εμβολιαστούν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, δόθηκε στους δυο εργαζομένους διορία 15 ημερών είτε για να κάνουν το εμβόλιο είτε για να προσκομίσουν αποδεικτικό ιατρού πως δεν ενδείκνυται γι΄αυτούς ο εμβολιασμός, εκείνοι όμως επέμειναν στην άρνηση. Αυτό έγινε – σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη – για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων.

Μάχη για τα εμβόλια

Την έναρξη αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις από τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να διαπραγματευτούν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου για να εξασφαλίσουν πιο γρήγορα τα πολύτιμα εμβόλια.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μαρίνα Παπαδάκη, Σοφία Πατραμάνη, Δημήτρης Γκάτσιος, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος