ertnews.gr

Ομιλία Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ζωντανή-Τα χρήματά σας είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια

22/12 03:10
Ομιλία Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ζωντανή-Τα χρήματά σας είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια

AP Photo/Carolyn Kaster

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρι Ζελένσκι μιλώντας τα ξημερώματα στο Αμερικανικό Κογκρέσο τόνισε ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που είχε εγκρίνει η Αμερική για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει τη ρωσική εισβολή δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια. 

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγινε δεκτός με ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα κατά την είσοδό του στην αίθουσα. Τρεις βουλευτές κρατούσαν μια μεγάλη ουκρανική σημαία κατά τη διάρκεια του χειροκροτήματος.

Στην πρώτη του επίσκεψη εκτός της χώρας του μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία ο Ζελένσκι δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι ελπίζει να συνεχιστεί η βοήθεια προς τη χώρα του σε διακομματική βάση καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να αναλάβουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 3 Ιανουαρίου.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και να μιλάω σε εσάς και σε όλους τους Αμερικανούς. Κόντρα σε κάθε καταστροφή και σενάρια, η Ουκρανία δεν έπεσε. Η Ουκρανία είναι ζωντανή και κλωτσάει».

Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο.

Ομιλία Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ζωντανή-Τα χρήματά σας είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια

«Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Πηγές: REUTERS, AP, ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version