Ζ. Κ. Γιουνκέρ: Δημοσιονομική ευελιξία σε χώρες που έχουν επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό

Τη ρητή δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εξέτασης των προϋπολογισμών των χωρών μελών για το 2016, θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση, ανέλαβε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν με ρητό τρόπο τάσσεται δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να επιτραπεί σε κάποιες χώρες μια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Το Σύμφωνο προβλέπει ευελιξία»

Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και «όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέροντας ότι το Σύμφωνο προβλέπει ευελιξία, ενώ βρισκόμαστε ενώπιον μίας έκτακτης κατάστασης.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε με θέμα τα αποτελέσματα της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είπε πως αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 160.000 προσφύγων που χρειάζονται διεθνή προστασία.

Όπως ανέφερε, η Κυριακή ήταν ημέρα ενότητας και τα κράτη μέλη συμφώνησαν επί συγκεκριμένων μέτρων, προσθέτοντας πως το χάσμα μεταξύ υποσχέσεων και του τι συμβαίνει πρέπει να μειωθεί.

Παράλληλα, επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την απόφασή του για προσωρινή φιλοξενία 30.000 προσφύγων στα κέντρα καταγραφής έως το τέλος του χρόνου.

«Ο χειμώνας πλησιάζει»

Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ, δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος από τον Σεπτέμβριο, «τα κράτη μέλη εξακολουθούν να κινούνται αργά», και σημείωσε πως «ο χειμώνας πλησιάζει, κάθε μέρα μετράει».

«Η Ευρώπη δεν χτίζεται με το να πολεμάει ο ένας τον άλλον, αλλά με το να συνεργάζονται», είπε, τονίζοντας ότι οι γείτονες χώρες πρέπει να ενημερώνουν η μία την άλλη σχετικά με τις ροές προσφύγων και για τις δράσεις τους.

«Η Τουρκία χρειάζεται 3 δισ. ευρώ»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία και στα 2,5 εκατ. προσφύγων που είναι ήδη στο έδαφός της.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε στη σχέση μας με την Τουρκία, γιατί θέλουμε να παραμείνουν οι πρόσφυγες αυτοί στην Τουρκία. Θα πρέπει όμως να έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και να βρουν μια απασχόληση. Επομένως, είτε σας αρέσει είτε όχι, η Τουρκία, χρειάζεται 3 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας ότι επείγει η υλοποίηση του «κοινού σχεδίου δράσης» με την Τουρκία.

Πηγές: Reuters, Ναυτεμπορική
Φωτό: EPA/Patrick Seeger

Σχετική είδηση: Προσφυγικό:100.000 θέσεις υποδοχής ανακοίνωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ-30.000 θέσεις στην Ελλάδα, ως το τέλος του 2015 (Vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος