Υπόθεση Kitchen: Νέο σκάνδαλο του Λαϊκού Κόμματος που ερευνά η ισπανική Δικαιοσύνη και η Βουλή

Νέα καταιγίδα για το Λαϊκό Κόμμα μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει την εμπλοκή στην υπόθεση “Kitchen” της πρώην Γ. Γ. του κόμματος και πρώην υπουργού Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ αλλά και του συζύγου της.

Η υπόθεση αυτή στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον 50 άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, κρατικά κονδύλια που διοχετεύτηκαν για την επιχείρηση και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος αφορά στην καταστροφή εγγράφων αλλά και κλοπή αυτών από την κατοικία του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας.

H ισπανική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει ήδη ξεκινήσει ανακρίσεις για την “Υπόθεση Kitchen” σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιώντας κρατικά κονδύλια, φέρεται να είχε διατάξει την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών από τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος που θα μπορούσαν να βλάψουν ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος και κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Παράλληλα στο ισπανικό κοινοβούλιο έχει συσταθεί Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021.

Το 2013, το Υπουργείο Εσωτερικών, φέρεται ότι με εντολή του τότε υπουργού Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ πραγματοποίησε αυτήν την επιχείρηση με τη βοήθεια του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Χοσέ Βιγιαρέχο (επίσης βρίσκεται στη φυλακή). Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η αστυνομία κατάφερε να κλέψει από τον Μπάρθενας (ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν στη φυλακή) την προσωπική του ατζέντα, λογιστικά έγγραφα του Λαϊκού Κόμματος , σημειώσεις σχετικά με την παράτυπη χρηματοδότηση των εκστρατειών στη Μαδρίτη (που ήδη ερευνήθηκαν στην Υπόθεση Púnica) και σημειώσεις σχετικά με το ταμείο του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα και εκτίει ποινή φυλάκισης 33 ετών μαζί με άλλους 29 καταδικασθέντες επιχειρηματίες και στελέχη του κόμματος. Το 2018 η ισπανική Δικαιοσύνη αποδέχτηκε τα χειρόγραφα “έγγραφα του Μπάρθενας” ως αυθεντικά στοιχεία και όπως είχε αποφανθεί οι επιχειρηματίες χρηματοδοτούσαν με μετρητά κομματικά στελέχη , εξασφαλίζοντας έτσι την εύνοια του κόμματος στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Δεν επρόκειτο για απλές κομματικές εισφορές που αποτελούν νόμιμη πράξη. Το σκάνδαλο Γκιούρτελ όπως αποκαλείται, είχε αποκαλύψει η εφημερίδα El Pais τον Ιανουάριο του 2013 και στη συνέχεια ακολούθησαν οι αποκαλύψεις από το σύνολο του ισπανικού Τύπου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην τελεσίδικη απόφασή του αναγνώρισε τα “έγγραφα του Μπάρθενας” και το διπλό ταμείο που διατηρούσε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα την περίοδο 1995-2005 στη Μαδρίτη, την Εστεπόνα και την Καστίγια και Λεόν. Υποχρέωσε δε, το Λαϊκό Κόμμα να επιστρέψει ποσόν 245.000 ευρώ το οποίο έλαβε παράνομα από δημόσια κονδύλια χρησιμοποιώντας το σε προεκλογικές εκστρατείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταδίκες 29 κατηγορουμένων, οδήγησαν το 2018 στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι και την άνοδο στην εξουσία του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ. Tην ίδια χρονιά σε συνέδριό του το Λαϊκό Κόμμα ανέδειξε ως νέο ηγέτη του τον Πάμπλο Κασάδο.

Ο Πάμπλο Κασάδο, (επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος από το 2018) ο οποίος έχει χαρακτηρίσει ως “εγκληματία” τον Χοσέ Λουίς Μπάρθενας αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει στους δημοσιογράφους αν θα διαγράψει την πρώην υπουργό και γ.γ. του κόμματός του από τις λίστες του κόμματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος