Συρία: Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει ο εμβολιασμός

Αντίστροφη μέτρηση για την εκστρατεία εμβολιασμού του ιατρικού προσωπικού κατά του νέου κορονοϊού στη Συρία. Η έναρξη τοποθετείται για την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, και σύμφωνα με δήλωση του Σύρου υπουργού Υγείας Χασάν αλ-Γάμπας.

Η Συρία έλαβε εμβόλια που εστάλησαν από “φίλη χώρα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς να διευκρινίσει το όνομα της χώρας ούτε τον αριθμό των δόσεων που παραλήφθηκαν.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan γράφει ότι παραλήφθηκαν 5.000 δόσεις κινεζικού εμβολίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιο, με τις οποίες θα εμβολιαστούν 2.500 νοσηλευτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υψηλό ποσοστό της μόλυνσης μεταξύ των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού, αποκαλύπτει “το εύρος της μετάδοσης”.

Τη Δευτέρα, η Συρία ενέκρινε τη χρήση στην επικράτειά της του εμβολίου Sputnik V, του Ρώσου συμμάχου της, σύμφωνα με την πρεσβεία της Δαμασκού στη Μόσχα.

Τον Ιανουάριο, η Δαμασκός εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες.

Επισήμως, οι περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων — σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους — έχουν καταγράψει 15.343 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία λίγο περισσότερα από 1.000 ήταν θανατηφόρα.

Τα εδάφη που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν καταγράψει σχεδόν 8.600 κρούσματα και 313 θανάτους, ενώ οι περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία αναφέρουν 21.150 μολύνσεις και 408 θανάτους.

Γιατροί και οργανώσεις εκτιμούν ωστόσο ότι ο αριθμός των μολύνσεων στη Συρία είναι πολύ πιο υψηλός, κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού των διαγνωστικών τεστ.

Η βορειοδυτική πλευρά της χώρας, στην οποία κυριαρχούν τζιχαντιστές και αντάρτες, αναμένεται να λάβει 336.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε την Τρίτη ο ΠΟΥ, από τις οποίες 120.000 δόσεις έως τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Covax.

Όσον αφορά τις κουρδικές περιοχές, συνομιλίες είναι σε εξέλιξη με τον ΠΟΥ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) υποστήριξε τη “δίκαιη” διανομή των εμβολίων, υπενθυμίζοντας ότι “η συριακή κυβέρνηση ουδέποτε δίστασε να εμποδίσει την πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια” κατά τη διάρκεια του πολέμου που μετρά περισσότερους από 387.000 νεκρούς και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του συστήματος υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef και η Συμμαχία των Εμβολίων (Gavi) έχουν ως στόχο να παράσχουν εμβόλια τουλάχιστον στο 20% του συριακού πληθυσμού έως το 2021.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι επρόκειτο να στείλει 150.000 δόσεις εμβολίου στη Συρία ως βοήθεια. Ωστόσο πηγή είπε σήμερα στο Reuters ότι τα εμβόλια αυτά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ισραήλ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την αγορά ρωσικών εμβολίων για τη Συρία, τον μακροχρόνιο εχθρό του, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση την περασμένη εβδομάδα μιας Ισραηλινής που κρατείτο εκεί.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, όπως και το δημοσίευμα ότι η Συρία έλαβε δόσεις εμβολίου από “φίλη” χώρα.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που προωθεί τη διάθεση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο εξωτερικό αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος