ertnews.gr

Βρετανία: Συντριπτική νίκη των Εργατικών προβλέπει νέα δημοσκόπηση

08/06 15:06
Βρετανία: Συντριπτική νίκη των Εργατικών προβλέπει νέα δημοσκόπηση

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRP η οποία λαμβάνει υπόψη της τη νέα διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών δείχνει ότι οι Εργατικοί πρόκειται να αποκτήσουν πλειοψηφία 290 εδρών σε σύνολο 470 στις επόμενες γενικές εκλογές που τοποθετούνται με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2025.

Εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη, ο Κιρ Στάρμερ θα ξεπεράσει σε έδρες τη συντριπτική νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997 (πλειοψηφία 179 εδρών).

Οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν 129 έδρες. Αν και το προβάδισμα των Εργατικών είναι σημαντικό, είναι μικρότερο από την τελευταία βασική δημοσκόπηση MRP που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2022. Αυτό συμβαίνει διότι ο Ρίσι Σούνακ ανέκτησε ορισμένους ψηφοφόρους των Τόρις που δυσαρεστήθηκαν με την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας.

Το καλύτερο σενάριο για τον Ρίσι Σούνακ όπως προβλέπει η ανάλυση της φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης Best for Britain (BfB) που παρήγγειλε τη δημοσκόπηση, είναι οι Συντηρητικοί να βγουν δεύτερο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία των Εργατικών καθώς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι παραμένουν το τρίτο μεγαλύτερο μπλοκ του εκλογικού σώματος.

Η δημοσκόπηση της MRP με 10.140 άτομα διενεργήθηκε από την Focaldata και είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τα νέα όρια των εκλογικών περιφερειών που θα εγκριθούν σύντομα για τις επόμενες γενικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version