Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Η πανδημία ανάγκασε τους πολίτες να πουλήσουν τα κοσμήματά τους

Από τότε που ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, η βιομηχανία των κοσμημάτων έχει μειωθεί και οι χρυσοχόοι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχουν παραπονεθεί ότι η επιχείρηση έχει σταματήσει.

Η εισαγωγή χρυσού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μειώθηκε περίπου δυόμισι φορές πέρυσι, σε σύγκριση με το 2021 και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την αδύναμη αγοραστική δύναμη των πολιτών, οι οποίοι αγοράζουν κοσμήματα μόνο για ειδικές περιστάσεις πια.

«Οι εξαγωγές αυτού του πολύτιμου μετάλλου ήταν χαμηλότερες το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», γράφει η τοπική ιστοσελίδα «Biznis».

Ένα μέλος του Συνδέσμου Οικονομολόγων της RS SVOT, Marko Đogo, δήλωσε στην «Glas Srpske» ότι αυτά τα δεδομένα είναι καθρέφτης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και όχι των οικονομικών τάσεων, γεγονός που επιβεβαιώνουν κι οι χρυσοχόοι σε όλη τη Σέρπσκα.

Ιδιοκτήτης χρυσοχοείου της Μπάνια Λούκα ανέφερε:

«Οι πωλήσεις χρυσού μειώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Ειδικά πέρυσι, μπορώ να πω, ήταν καταστροφική. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, αγοράζει κοσμήματα μόνο για ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις».

Παρόμοιες είναι και οι εμπειρίες των χρυσοχόων από άλλες πόλεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης που συμμετείχαν στην έρευνα. Όταν ξεκίνησε η πανδημία το 2020, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πούλησε χρυσές αλυσίδες, δαχτυλίδια, χρυσές λίρες λόγω φόβου και αβεβαιότητας, πράγμα που επιβεβαίωσε η Ένωση για την Προστασία των Καταναλωτών στη Μπιελτζίνα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών “Zvono” στη Bijeljina, Jovan Vasilic, είπε:

«Η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να πουλήσουν χρυσό, διαδικασία που ήταν πάντα ένα είδος αποταμίευσης στη χώρα μας. Δεν υπήρχε πόλη χωρίς τουλάχιστον δύο ή τρία μέρη όπου αγοράζεται χρυσός. Αυτή τη δουλειά έκαναν ως επί το πλείστων ξένες εταιρείες που εγγράφηκαν σε εμάς».

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος