ertnews.gr

Βέλγιο: Tρομοκρατική η ένοπλη επίθεση στην υπερταχεία Άμστερνταμ – Παρίσι

22/07 20:31
Βέλγιο: Tρομοκρατική η ένοπλη επίθεση στην υπερταχεία Άμστερνταμ – Παρίσι

Τρομοκρατική χαρακτήρισε ο Βέλγος πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ την ένοπλη επίθεση που έγινε χθες Παρασκευή σε υπερταχεία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ- Παρίσι, κοντά στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

“Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο της εταιρείας Thalys και εκφράζω την συμπόνια μου στα θύματα”, δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε ενώ έβγαινε από την τουαλέτα από δύο Αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν στο τρένο και τον άκουσαν να γεμίζει το όπλο του. Είχε στην κατοχή του ένα ή δύο όπλα και το ένα από αυτά φέρεται ότι ήταν ένα καλάσνικοφ.

Νωρίτερα, γαλλική αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο ύποπτος,  που έχει συλληφθεί, είναι ένας 26χρονος άνδρας Μαροκινός ή μαροκινής καταγωγής σε βάρος του οποίου φέρεται ότι διεξαγόταν έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι στιγμής πάντως η ταυτότητα του άνδρα αυτού δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Από τους δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση ενώ ο δεύτερος δεν φέρει τόσο σοβαρά τραύματα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Ο πρώτος από τους τραυματίες είναι Βρετανός πολίτης. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, κάτι που επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι στο προαύλιο του σιδηροδρομικού σταθμού του Αράς είδ 15-200 επιβάτες, με τις βαλίτσες τους, εν μέσω ισχυρής αστυνομικής δύναμης και πυροσβεστών.

Την έρευνα της υπόθεσης ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού, “λόγω του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν και του πλαισίου τους”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να πάει στο Αράς ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι “γίνονται τα πάντα για να ρίξουμε φως” στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το “θάρρος και την γρήγορη σκέψη” των επιβατών της υπερταχείας στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί στρατιώτες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version