ertnews.gr

Β. Κορέα: Eπισιτιστική κρίση λόγω απομόνωσης 

23/02 13:08
Β. Κορέα: Eπισιτιστική κρίση λόγω απομόνωσης 

(AP Photo/Ng Han Guan)

 Η Βόρεια Κορέα βιώνει μια κρίσιμη επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με ειδικούς. Eίναι γνωστό ότι η χώρα έχει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, αλλά οι έλεγχοι στα σύνορα, οι κακές καιρικές συνθήκες και οι κυρώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου για να συζητήσουν μια «θεμελιώδη αλλαγή» στη γεωργική πολιτική. Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό και επείγον έργο» μεταξύ των «πιεστικών» ζητημάτων της γεωργίας. 

Τα νέα έρχονται καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να επιδεικνύει στρατιωτική ισχύ. Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις τροφίμων και ζήτησε βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). 

Δορυφορικές εικόνες από τις αρχές της Νότιας Κορέας δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε 180.000 τόνους λιγότερα τρόφιμα το 2022 σε σχέση με το 2021. 

Τον Ιούνιο, το WFP εξέφρασε ανησυχίες ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να μειώσουν την παραγωγή χειμερινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών. 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης στα τέλη του περασμένου έτους ότι η χώρα βιώνει τη «δεύτερη χειρότερη» ξηρασία στην ιστορία της. 

Όπως είχε προβλεφθεί, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν φέτος εν μέσω κακής συγκομιδής και οι άνθρωποι στράφηκαν σε φθηνές εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο Benjamin Katzeff Silberstein, ο οποίος συνεργάζεται με την έκδοση 38North.org με έδρα τη Βόρεια Κορέα. 

Η τιμή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί κατά 20% στις αρχές του 2023, με αυξανόμενη ζήτηση – σε σύγκριση με το ρύζι – αλλά πιο προσιτό βασικό προϊόν, ανέφερε το Rimjin-gang, ένα βορειοκορεατικό περιοδικό με έδρα την Ιαπωνία. 

Η Βόρεια Κορέα κατατάσσεται ως μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. 

«Λόγω των αυστηρών συνοριακών μέτρων που έχει επιβάλλει η Βόρεια Κορέα για την διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων, δεν υπάρχει τρόπος για τους ξένους να εισέλθουν στη χώρα και να ελέγξουν προσωπικά πώς είναι η κατάσταση», δήλωσε ο Τζέιμς Φρέτγουελ, αναλυτής της NK News. 

Πηγή: abcnews.al 

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version